„Vývoj na trhoch s kakaom a kávou je príkladom toho, ako kombinácia nepriaznivých klimatických podmienok, obmedzenej produkcie a špekulatívnych obchodov môže vyústiť do nárastov cien, ktoré sa následne premietajú do inflácie,“ uviedol Kočiš.
Cena kakaových bôbov vzrástla za ostatných 12 mesiacov takmer o 70 %. Dôvodom extrémneho rastu bola slabá úroda v západnej Afrike spôsobená nepriaznivými klimatickými podmienkami a ochorením plodín. „Z Afriky už prichádzajú povzbudivé správy o zlepšení podmienok a lepšej produkcii, čo naznačuje potenciálne pokračujúce uvoľňovanie alebo aspoň stabilizáciu cien,“ skonštatoval Kočiš.

Podobne aj cena kávy dosiahla najvyššie úrovne od sedemdesiatych rokov dvadsiateho storočia, pričom špekulatívne nákupy a slabá úroda Arabiky z Brazílie tlačia cenu na štyri doláre za libru. „Ceny kávy na našich pultoch rástli výraznejšie od začiatku roka 2022 a v dlhodobom horizonte sa oproti roku 2015 zvýšili o približne 30 %,“ uviedol Kočiš. Očakáva sa, že tento trend bude pokračovať, čo sa prejaví v dvojcifernom zdražovaní na pultoch a v kaviarňach. Pre Slovensko ako malú a otvorenú ekonomiku predstavuje akékoľvek narušenie svetového obchodu riziko pre stabilitu výroby, zamestnanosti a prosperity.
