Zástupcovia tohto sektora tvrdia, že skokové zvýšenie tejto dane zasadí podnikateľom „poslednú ranu“. „Pôjde… o druhú najvyššiu sadzbu DPH na ubytovanie zo všetkých členských štátov únie. Vyššia sadzba DPH na ubytovanie, a to na úrovni 25 percent, je už iba v Dánsku,“ povedal generálny manažér asociácie hotelov a reštaurácií Martin Novotný.
Preto aj v pondelok zorganizovali tlačovú besedu priamo pred úradom vlády. Vplyv vyššej DPH hneď prepočítali a zistili, že môžu prísť až o 270 miliónov eur na tržbách, o prácu by v sektore mohli prísť tisíce ľudí a výrazne by sa znížili aj počty návštevníkov z cudziny. „Navrhované navýšenie sadzby na 23 percent spôsobí ročný pokles na úrovni 1,3 milióna návštevníkov, čo môže znamenať ohrozenie pre 15-tisíc pracovných miest v sektore a previazaných odvetviach,“ vysvetľuje Novotný.
Čítajte viac Minister Kamenický hovorí, že nové dane sa ešte môžu meniť. V hre je zmena aj DPH na knihyObávajú sa tiež, že kvôli poklesu turistov klesne aj objem peňazí, ktorý štát vyberie a to až o 51 miliónov eur. „Či už ide o domácich alebo zahraničných návštevníkov – všetkých na konci dňa zaujíma cena a jej pomer ku kvalite poskytovaných služieb. Skokové zvýšenie DPH v kombinácii s niekoľkokrát navyšovanými miestnymi poplatkami, parkovacou politikou či transakčnou daňou spôsobí, že hotelieri nebudú schopní pracovať ani s kvalitou a ani s cenou. Pre mnohých to bude znamenať likvidáciu,“ vyhlásil prezident Bratislavskej hotelovej asociácie Juraj Marko.
Predstavitelia zväzov združujúcich majiteľov hotelov odmietajú nielen 23-percentnú daň, ale rovnako aj možnosť, že by DPH na ubytovanie bola napokon nastavená na úrovni 19-percent. Generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Martin Novotný pripomenul, že 10-percentná daň, ktorá bola nastavená na podporu sektora po pandémii, mala byť trvalá. Práve táto sadzba je podľa hotelierov jedinou schodnou cestou.
Vyzývajú preto ministerstvo financií a novovzniknuté ministerstvo cestovného ruchu, aby plánovanú 23-percentnú sadzbu prehodnotili. Naklonený je tomu aj šéf SNS Andrej Danko, pod ktorého vplyv spadá ministerstvo cestovného ruchu a jeho minister Dušan Keketi. Túto otázku chcel riešiť na pondelkovej koaličnej rade.
Ak by sa mu to nepodarilo, v nedeľnej diskusnej relácii na TA3 povedal, že následne by chcel pomocou ministra životného prostredia Tomáša Tarabu pomôcť hotelierom napríklad s dotáciami na zatepľovanie. „Cestovný ruch je budúcnosť. Väčšia budúcnosť ako autobaterkáreň v Šuranoch, s ktorou taktiež nesúhlasím,“ povedal Danko. Danko tiež povedal, že SNS pre čašníkov pripravuje nový spôsob vyplácania tringeltov, ktoré by nemali podliehať daniam a odvodom – znamená to, že by na výplate mohli vidieť viac peňazí.
Štátny tajomník ministerstva Marek Harbuľák, ktorý stál predtým sám na čele asociácie hotelov a reštaurácií, svojim bývalým kolegom odkázal, že rezort chce hľadať kompromis. „Tá najväčšia obava, ktorej rozumieme a ktorú chápeme, je práve to, že takéto drastické zvýšenie DPH v porovnaní s okolitými krajinami výrazne predraží pobyty a dovolenky na Slovensku, čo bude značná konkurenčná nevýhoda. To môže spôsobiť to, že prestanú chodiť nielen zahraniční návštevníci na Slovensko, ale presmeruje sa nám časť slovenských návštevníkov do zahraničia, kde tie dovolenky budú lacnejšie,“ podotkol Harbuľák. Dodal, že zástupcovia ministerstva sa už stretli so zástupcami profesijných zväzov, aby o riešení situácie diskutovali. Je teda možné, že ešte dôjde k zmene.
Čítajte viac Fico sa stretol s reťazcami a obchodníkmi. Sľúbili, že ľudia pocítia nižšiu DPH na potravináchAk sa pozrieme na nastavenie DPH pre hotelierov v okolitých krajinách, Slovensko bude v tomto smere výrazne vyčnievať. V Maďarsku majú pre tento sektor nastavenú DPH na úrovni 5 percent, v Poľsku je to 8 percent, v Rakúsku 10 a v Česku 12 percent. Hotelieri sa preto pýtajú, akým spôsobom majú naše hotely konkurovať tým, ktoré prevádzkujú podnikatelia pôsobiaci u našich susedov.
Reštaurácie sa tešia z nižšej DPH
Iné ohlasy zaznievajú z gastrosektora a reštaurácií. Najskôr sa od 1. januára 2023 v sektore znížila daň z pridanej hodnoty z 20 na 10 percent a od začiatku budúceho roka klesne znova, tentoraz na 5 percent. Najväčšia gastro skupina na Slovensku Medusa vyhlásila, že zníženie DPH na jedlo z aktuálnych 10 na 5 percent víta. „Toto opatrenie nám umožní reagovať pozitívne na dlhodobo narastajúce náklady a zároveň priamo znížiť ceny niektorých obedových menu a jedál. To je náš verejný prísľub,“ hovorí šéf skupiny Peter Štecko. Pod ňu spadajú známe bratislavské reštaurácie Klubovňa či Wagamama.
Minister financií Ladislav Kamenický (Smer) tento krok obhajuje tvrdením, že vláda chce viac podporiť gastrosektor. „Hovorili sme o tom, že ubytovanie by malo mať DPH na úrovni 5 percent. Tam sa vraciame na 23 percent. Ale podporíme gastro. Jedlo v reštauráciách, ktoré doteraz bolo nastavené v konsolidácii na úrovni 23 percent, tak chceme znížiť na 5 percent,“ priblížil financmajster.
Je však potrebné pripomenúť aj to, že opatrenia, ktoré v rámci konsolidačného balíčka predstavila vláda, ešte neplatia. Musia totiž najskôr prejsť schvaľovacím procesom v parlamente a napokon, legislatívne zmeny bude musieť svojím podpisom potvrdiť prezident Peter Pellegrini.
Napriek tomu, že vláda na čele s premiérom Robertom Ficom (Smer) už od svojho nástupu sľubovala, že nebude siahať na sociálne štandardy občanov, avizované zmeny v nastavení DPH sa dotknú peňaženiek ľudí. Základná sadzba tejto dane totiž stúpne o 3 percentné body – z 20 na 23 percent. To sa bude týkať všetkých druhov spotrebného tovaru – pocítite to teda napríklad vtedy, ak si pôjdete do obchodu kúpiť novú pračku, auto či svoj obľúbený šampón na vlasy.
Nepriame dane stúpnu aj napriek tomu, že samotný premiér Fico odmietal možnosť, že vláda bude konsolidovať verejné financie prostredníctvom zvyšovania DPH. „Ja som odporcom zvyšovania DPH a musíme nájsť, ak máme konsolidovať, iné možnosti, ako sa postaviť ku konsolidácii verejných financií,“ povedal premiér ešte pred niekoľkými mesiacmi.
DPH však bude v niektorých prípadoch výrazne nižšia. Okrem spomínanej nižšej dane pre gastrosektor bude jej nižšia sadzba platiť aj na potraviny, z čoho môže ťažiť aj biznis s jedlom. Pri základných potravinách – medzi ktoré patrí napríklad maslo, mlieko, ryby, pečivo či niektoré druhy zeleniny – klesne sadzba DPH z 10 na 5 percent. Pri všetkých ostatných potravinách klesne DPH od začiatku budúceho roka z 20 na 19 percent.
Napríklad na nealkoholické nápoje, ktoré prevádzkovatelia reštaurácií taktiež predávajú, by sa mala vzťahovať rovnaká DPH ako pri nákupe v obchode – teda 19 percent. No alkoholické nápoje, nielen v obchodoch, ale aj v reštauráciách, budú podliehať DPH vo výške 23 percent.
Gastro skupina Medusa, ktorá má na Slovensku viac ako 40 reštauračných prevádzok, hovorí, že zníženie DPH na jedlo pomôže tisíckam majiteľov reštaurácií, ktoré u nás pôsobia. Zároveň sa potešia aj zákazníci, ktorí budú v reštauráciách platiť za obedy menej. „Nižšia DPH nám umožní investovať do rozvoja našich služieb a „ustáť“ konsolidačné opatrenia, akými sú transakčná daň, vyššia daň z príjmu a podobne, bez toho, aby sa to negatívne prejavilo na odmenách našich zamestnancov či cenách pre zákazníkov,“ povedal Štecko z reštauračnej skupiny.
Peniaze našli inde
Zmena, ktorá prišla prakticky zo dňa na deň, však situáciu skomplikovala aj vláde. Gastrosektor, ktorý mal byť zdanený výrazne viac ako doposiaľ, je totiž väčší ako sektor hotelov a do ozdravného balíka by jeho vyššie zdanenie prinieslo aj viac peňazí. V rámci konsolidačného balíčka tak už predstavitelia vlády nemôžu počítať so 110 miliónmi eur a tento výpadok bolo nutné vykryť iným spôsobom. „Tak ako som avizoval, celková konsolidácia bude na úrovni 2,7 miliardy eur a toto musíme dodržať, aby sme dodržali aj deficity a pravidlá, ktoré máme stanovené Európskou komisiou,“ zdôraznil minister Kamenický.
Čítajte viac Nová daň za platby a pre živnostníkov? Kamenický hovorí, že sú to samé lži. Koho by zasiahli?V tomto prípade má pomôcť nová daň z finančných transakcií. Tá mala byť pôvodne na úrovni 0,35 percenta pri transakcii s maximálnou výškou 30 eur a 0,7 percenta pri výbere hotovosti. Vláda plánovala, že toto opatrenie do štátnej kasy prinesie asi 610 miliónov eur. Minister Kamenický ale napokon oznámil, že nižšia sadzba pri tejto dani stúpne na 0,4 a vyššia na 0,7 percenta – do rozpočtu by tak napokon malo pritiecť približne o 80 miliónov eur viac. Táto suma by čiastočne mala vykryť spomínaný výpadok, ktorý spôsobila zmena v nastavení výberu DPH pre gastrosektor.
Ďalšie peniaze, chýbajúcich 30 miliónov eur, by malo do štátnej kasy pritiecť vďaka rozšíreniu okruhu firiem, ktoré budú zdanené sadzbou 22 percent z príjmu právnických osôb. Vládny kabinet pôvodne počítal s tým, že vyššia sadza sa mala dotknúť len firiem, ktorých zdaniteľný príjem sa pohybuje nad úrovňou 5 miliónov eur. Nové pravidlá však určujú, že sa bude vzťahovať aj na firmy s príjmom nad jeden milión eur.