4. Oslobodenie prepitného od dane a odvodov
SNS navrhuje do Zákonníka práce zaviesť novú kategóriu, ktorou je prepitné, teda dobrovoľnú platbu zákazníka, ktorá patrí obsluhujúcim pracovníkom v hoteloch a reštauráciách. SNS navrhuje aby sa do výšky 20 percent mzdy zamestnanca prepitné oslobodilo od dane a zdravotných odvodov. Predkladatelia tak dúfajú, že sa im v tomto sektore podarí zmierniť rozsah šedej ekonomiky, navyše predpokladajú pozitívny efekt pre systém sociálneho zabezpečenia.
SNS chce zároveň hoteliérom a gastroprevádzkam umožniť jednoduchšie zamestnávanie sezónnych pracovníkov. Poslanci navrhujú zjednodušiť zamestnávanie napríklad tým, že sa zruší plošná povinnosť na získanie osvedčenia o odbornej spôsobilosti na výkon epidemiologicky závažných činností. Má sa tým zjednodušiť zamestnávanie ľudí v rámci sezónnych prác. Znamená to, že manipulovať s jednom budú môcť aj ľudia, ktorí osvedčenie mať nebudú. Prevádzkovatelia hotelov a reštaurácií budú musieť minimálne jednu osobu, ktorá takéto osvedčenie má nebudú ho musieť mať všetci.
SNS chce zjednodušiť zamestnávanie aj tým, že zmení definíciu sezónnej práce. Ide o technickú úpravu, ktorá podľa navrhovateľov odstraňuje nejednoznačnosť výkladu zákona.