„Tento najväčší výpadok v histórii slovenského pracovného trhu nie je možné nahradiť a premietne sa do zvýšených cien pekárskych, cukrárskych a cestovinárskych výrobkov. Získať pracovnú silu je totiž čoraz drahšie a napriek tomu sa to neraz nepodarí,“ povedal Milan Lapšanský, predseda predstavenstva SZPCC.

Lapšanský uviedol, že ku koncu minulého roka bolo evidovaných takmer 47-tisíc žiadostí o predčasný dôchodok. Ďalšie tisícky to budú do mája roku 2024, kedy sa pravidlá zmenia. Predseda SZPCC dodal, že priemerný ročný počet žiadateľov o túto dávku sa pritom pohybuje len okolo 14 000 ľudí. Lapšanský konštatoval, že rok 2023 bol tak trojnásobný a významne poškodil produkčné kapacity výrobcov chleba, pečiva, či koláčov.
„V našom odvetví pracuje viac ako 12 000 zamestnancov po celom Slovensku a tvoríme viac ako tretinu slovenského potravinárstva. Je zrejmé, že zatiaľ neexistuje mechanizmus náhrady pracovnej sily. Zvýšenie automatizácie je najmä v sektore potravinárstva s investičným dlhom presahujúcim miliardu eur dlhodobým procesom. Pekári, cukrári a cestovinári tak budú musieť zvýšené náklady na pracovnú silu premietnuť do odbytových cien. Či sa to prejaví na pultových cenách, bude záležať od obchodníkov, ktorí predajné ceny v obchodoch určujú,“ zdôraznil M. Lapšanský.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska a zamestnávajú viac ako 12 200 pracovníkov.