Na väčšinu Slovákov už útočili kyberzločinci, ukázal prieskum

Takmer dve tretiny obyvateľov Slovenska sa dostali do situácie, keď sa im niekto snažil ukradnúť peniaze z účtu alebo platobnej karty.

20.04.2024 10:49
phishing, hacker, kyberzločin, heslá,... Foto:
Najčastejšie sa stretli s podvodnými e-mailmi a SMS správami.
debata

Najčastejšie sa stretli s podvodnými e-mailmi a SMS správami. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu spoločnosti Mastercard, na ktorom sa zúčastnilo viac ako 1200 obyvateľov Slovenska.

Obeťou útokov kybernetických podvodníkov sa podľa prieskumu už niekedy stalo 17 percent účastníkov. Viac ako tretina respondentov uvádza, že osobne poznajú niekoho, kto týmto spôsobom prišiel o peniaze. „Rozvoj moderných technológií je, bohužiaľ, príležitosťou aj pre zločincov. Bezpečnosť preto musí byť súčasťou každého digitálneho produktu a služby,“ uviedla generálna riaditeľka spoločnosti pre Slovensko a Česko Jana Lvová.

SR MF Fico kontrolný deň BAX Čítajte viac Slovensko čaká masívne šetrenie. Musíme nájsť miliardy, ak chceme skutočne riešiť problémy

Popri podvodných e-mailoch a SMS správach sa obyvatelia Slovenska najčastejšie stretávajú s falošnou platobnou bránou na internete a s tým, že sa niekto snažil zistiť údaje k ich platobnej karte. Za tovar, ktorý im vôbec neprišiel, následne zaplatilo 14 percent respondentov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #platby #podvody