Ďalší veľký krok Slovenska k elektromobilite: Nemci chcú na východe investovať desiatky miliónov eur

Spoločnosť Mubea Tailored Products plánuje pri Košiciach postaviť nový závod na automobilové diely. Vo Veľkej Ide chce vyrábať chladiace dosky na reguláciu teploty batérií v elektrických vozidlách.

07.08.2023 11:41
Velka-Ida-Mubea TASR Foto:
Na snímke štvrtý sprava je majiteľ spoločnosti Mubea Thomas Muhr.
debata

Preinvestovať by mala viac ako 60 miliónov eur a do roku 2027 vytvoriť 105 nových pracovných miest. Ministerstvo hospodárstva SR navrhuje podniku pomôcť stimulom na úrovni takmer 20 milióna eur. Mal by byť vo forme úľavy na dani z príjmov. Konečné rozhodnutie je na vláde.

21. Tesla Y - Od 40-tisic eur Čítajte viac Tesla je stále jednotka. Nemci ju kupujú viac ako "svoj" Volkswagen

Nový závod bude vyrábať valcované hliníkové chladiace dosky pre trakčné batérie elektrických vozidiel, a to pre čisto elektrické alebo hybridné vozidlá.

1. Tesla X - Od 96,5-tisíc eur bez DPH.
2. Jaguar I-PACE - Od 93-tisíc eur.
+343. Tesla S - Od 88,5-tisíc eur bez DPH.

V pláne je produkcia troch typov chladiacich dosiek, a to veľké určené pre stredovú podlahu elektrického vozidla, stredné pre chladenie zložených batériových modulov a malé pre chladenie batériového modulu. Podľa odhadov by mal nový závod spracovať ročne približne 18-tisíc ton hliníka.

Koláž elektromobilov. Čítajte viac Aké sú najlacnejšie elektrombily na Slovensku? Dajú sa kúpiť už za vyše 20-tisíc eur (+ prehľad)

Mubea Tailored Products patrí do švajčiarsko-nemeckej skupiny Mubea. Ide o rodinný podnik a popredného výrobcu vysokovýkonných pružín a súvisiacich produktov pre automobilový priemysel. Má 48 výrobných, vývojových a predajných závodov po celom svete a zamestnáva približne 14-tisíc pracovníkov. Dodáva pre automobilky Audi, BMW, Kia, Hyundai, Jaguar Land Rover, ale aj Stellantis či Volkswagen.

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo hospodárstva #elektromobilita #Mubea