Zanedbaná poistka je nanič. So škodami po lejakoch nepomôže

Ak sa o poistku, ktorá chráni nehnuteľnosť, klient nestará, môže byť v podstate nefunkčná

10.06.2023 15:35
Bratislava / Električka / Dažde / Búrka / Foto: ,
Zaplavená cesta a električková trasa na Ružinovskej ulici v Bratislave po výdatnom daždi 8. júna 2023.
debata (2)

Silné dažde znamenajú veľké škody na majetku. Prudké lejaky, ktoré sa prehnali Slovenskom v uplynulom týždni skutočne napáchali škody a poisťovne už registrujú hlásenia o poistných udalostiach. Ak klient ale poistku nemá dobre nastavenú, je v podstate nefunkčná. Nahlásenie škôd poisťovni očakávanú kompenzáciu jednoducho neprinesie.

„Najviac hlásení máme z okresu Bratislava. Klienti najčastejšie hlásia zatopené pivnice a suterény domov, ale zaevidovali sme už aj zaplavené vozidlo,“ upresňuje hovorkyňa Allianz Lucia Strnad Muthová.

Poisťovňa Allianz od štvrtka do piatkového poludnia registrovala 25 poistných udalostí spôsobených zrážkami, povodňami a záplavami a štyri škody spôsobené víchricou. „Očakávame, že hlásenia budú ešte pribúdať, aj vzhľadom na predpoveď počasia na najbližšie dni,“ dodáva Strnad Muthová.

Ide o peniaze: Podpoistenie nehnuteľnosti
Video
Čo je podpoistenie a ako zabezpečiť, aby ste v prípade poistnej udalosti dostali adekvátnu sumu k hodnote vášho bytu, prezradí Vladimír Cvik z portálu Netfinancie.sk. Premiéra 23. 2. 2022. / Zdroj: TV Pravda

Pozor na nastavenie poistky

Ak sa klienti roky pred poistnou udalosťou o svoju poistku nestarali, môžu zostať sklamaní. Ak totiž je zle nastavená, prípadne neaktuálna, je v zásade nefunkčná.

Dôvodom je takzvané podpoistenie. Ide o situáciu, keď hodnota majetku na poistnej zmluve je nižšia ako reálna aktuálna hodnota poistenej nehnuteľnosti. Táto situácia nastáva napríklad vtedy, ak sa s parametrami poistky nič nerobí dlhší čas, teda celé roky. Pod vplyvom inflácie stúpa hodnota majetku aj prípadných opráv. Ak sa nezvyšuje suma na poistnej zmluve, takýto majetok je takzvane podpoistený.

Nižšia suma na poistnej zmluve ako reálna hodnota majetku znamená, že klient v očiach poisťovne platí nižšie poistné ako by mal. Preto ak nastane poistná udalosť, náhrada škody bude nižšia ako by klient čakal.

peniaze, bankovky, peňaženka, šetrenie, výplata Čítajte viac Situácia je napätá. Domácnosti sú na tom finančne čoraz horšie

„Zoberme si príklad rodinného domu, ktorý by sa dnes dal postaviť za stotisíc eur. Búrka so silným vetrom z neho odniesla časť strechy a spôsobená škoda dosiahla 10-tisíc eur, dom je však poistený len na 70-tisíc, čo bola jeho nová hodnota pred piatimi rokmi. Poisťovňa môže vyplatiť poistné plnenie vo výške len 70 percent skutočnej škody, teda odráta z neho 30-percentné podpoistenie,“ vysvetľuje Pavol Michalec zo spoločnosti Universal. Obdobne je to v prípade škôd spôsobených zaplavením a navlhnutím múrov pivnice či priamo domu.

Škody treba pre poisťovňu nafotiť

Aj poistení, ktorí majú poistku nastavenú správne, musia v situácii po prudkých dažďoch robiť kroky, ktoré poisťovni s likvidáciou škôd pomôžu. Všetko by mali poriadne zdokumentovať a s odstraňovaním škôd začať až potom.

„Dôležité je, aby klienti nevyhadzovali poškodený majetok a počkali na odborníka poisťovne. Pomôže tiež, ak si spôsobené škody klienti svojpomocne dôkladne nafotia a dokumentáciu následne predložia poisťovni. Fotodokumentáciu je potrebné zabezpečiť takým spôsobom, aby bolo zrejmé, ktorej časti nehnuteľnosti sa poškodenie týka, napríklad odporúčame najskôr odfotiť poškodenie z väčšej diaľky,“ upozorňuje riaditeľka Úseku underwritingu likvidácie Jana Kuchtová z poisťovne Wüstenrot.

„V prípade, že poistná udalosť nastane v neskorých večerných hodinách, prípadne počas víkendu, fotografie škôd vytvorené hneď po tom, čo nastala poistná udalosť, sú v procese likvidácie užitočnými materiálmi,“ uzatvára.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #dážď #škody na majetku