Nový minister Bíreš: Ceny potravín regulovať nebudeme, nemáme dosť času

Regulácia cien potravín na Slovensku nie je v tomto momente aktuálna. Na tlačovej besede k odporúčaniam Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vláde na stabilizáciu cien potravín to uviedol šéf agrorezortu Jozef Bíreš.

09.06.2023 12:53
bíreš Foto: ,
Jozef Bíreš je ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.
debata (2)

Ten o tejto téme rokoval so zástupcami potravinárov, poľnohospodárov, predstaviteľov obchodu, ale aj dotknutých ministerstiev. Zhodli sa, že prípadná finančná podpora v súvislosti s cenami potravín by sa mala týkať iba sociálne slabších skupín obyvateľstva.

nakupovanie, potraviny, rodina Čítajte viac V cenách potravín dobiehame úniu. Pozrite si, ako sa odtrhli ceny základných potravín

„Zhodli sme sa, že regulácia cien by v tomto momente nebola efektívna vzhľadom na čas, ktorý má úradnícka vláda," zhodnotil Bíreš. Bolo by zároveň nutné zmeniť legislatívu. Čo sa týka samotnej pomoci, agrorezort aktuálne čaká na údaje z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. „Deklarovali, že momentálne podpory prebiehajú a my potrebujeme vedieť, či sú dostatočné, aby vykryli aj zvýšené ceny potravín," objasnil ďalej minister.

Bíreš momentálne nevedel povedať, ktorej konkrétnej skupiny obyvateľov by sa prípadná pomoc mohla týkať, ani približný počet ľudí, ktorým by bola pomoc určená. „Tieto údaje zatiaľ nemáme," skonštatoval. Konečné rozhodnutie bude mať v tejto veci vláda. Minister však vyzdvihol dôležitosť vzniku analytickej skupiny, ktorá podľa neho pokrýva celú vertikálu potravín. Obdobné stretnutia na takej širokej báze sa podľa neho dlhodobo neuskutočňovali.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #cenová regulácia