Cena obľúbenej kávy prudko vzrástla. Môže za to obávaný fenomén

Cena kávy Robusta vyskočila v piatok na najvyššiu úroveň prinajmenšom od roku 2008. Dôvodom sú obavy z klimatického fenoménu El Niňo a jeho vplyvu na úrodu. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

09.06.2023 11:52
rana kava, pr Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Cena terminovaného kontraktu na kávu Robusta na burze v Londýne sa v piatok dopoludnia vyšplhala až na 2790 USD (2598,49 eura) za tonu. To je najviac od začiatku predaja týchto kontraktov pred 15 rokmi. Americké centrum pre klimatické predpovede potvrdilo totiž návrat obávaného klimatického fenoménu El Niňo, ktorý prináša zvyčajne teplejšie a suchšie podmienky do hlavných oblastí pestovania kávy Robusta vrátane Vietnamu a Indonézie.

Ceny tejto kávy od začiatku roka vzrástli o viac ako 50 %, pretože zásoby zŕn, ktoré sa používajú v instantnej káve a na prípravu espressa, nedokážu držať krok s rastúcim dopytom. Kríza životných nákladov dotlačila totiž spotrebiteľov k tejto odrode namiesto drahšej kávy Arabica. Miera inflácie potravín je v mnohých častiach sveta stále vysoká, pričom ceny „základných“ raňajok, ako je pomarančový džús a vajcia, zostávajú vysoké.

vajcia, vajíčka, produkcia vajec Čítajte viac Kontroverzné vajcia zmiznú z pultov predajní. Reťazce sú nekompromisné

Keďže pražiarne zvyšujú množstvo Robusty vo svojich kávových zmesiach, pestovatelia majú problém udržať s nimi krok. Kombinácia vyšších nákladov na hnojivá a sucha pritom viedla k poklesu výnosov. To udržuje globálny trh s kávou v deficite aj túto sezónu 2023/24, už tretiu v rade.

Vietnam, najväčší pestovateľ Robusty na svete, pravdepodobne zozbieral svoju najmenšiu úrodu za štyri roky. Očakáva sa, že úroda v Brazílii, ktorá je druhým najväčším producentom tejto odrody, klesne o 5 %, zatiaľ čo produkcia v Indonézii bude nižšia o 20 % v dôsledku nepriaznivých poveternostných podmienok.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #cena #káva