Kontroverzné vajcia zmiznú z pultov predajní. Reťazce sú nekompromisné

Viaceré obchodné reťazce pôsobiace na Slovensku plánujú v najbližších rokoch skončiť s predajom vajec z klietkového chovu. Obchodný reťazec Lidl skončí s predajom čerstvých vajec z klietkového chovu do roku 2025, rovnako sa to týka aj vajec v zložení výrobkov privátnych značiek, pre agentúru SITA to uviedol hovorca spoločnosti Lidl Slovenská republika Tomáš Bezák.

09.06.2023 10:39
vajcia, vajíčka, produkcia vajec Foto:
Takmer polovica Slovákov zároveň deklaruje, že je pre nich dôležité, v akých podmienkach žijú sliepky, ktoré vajíčka znášajú.
debata (29)

Hovorkyňa COOP Jednoty Jana Kuklová uviedla, že v maloobchodnej sieti COOP Jednota predávajú vajcia od slovenských dodávateľov. Ekologickým momentom, ktorý je nezanedbateľný, je podľa nej aj znižovanie uhlíkovej stopy. Tým, že nakupujú vajíčka od regionálnych chovateľov, podľa Kuklovej prispievajú k znižovaniu uhlíkovej stopy pri preprave potravín. Dlhodobo znižujú podiel vajec z klietkových chovov v ich portfóliu a vyvíjajú aktivity na podporu produkcie vajec z iných chovov. Vajcia z podstielkového chovu i voľného výbehu majú dlhodobo zaradené v portfóliu vlastných značiek COOP Jednota.

nakupovanie, potraviny, rodina Čítajte viac V cenách potravín dobiehame úniu. Pozrite si, ako sa odtrhli ceny základných potravín

Obchodný reťazec Kaufland sa vyjadril, že ich cieľom je najneskôr od konca kalendárneho roka 2025 neodoberať a nepredávať vajcia z klietkového chovu a ani ich nepoužívať v zložení výrobkov v ich privátnych značiek.

Poslanec Národnej rady SR Tomáš Šudík (OĽaNO) prišiel s návrhom od roku 2029 zakázať na Slovensku klietkový chov nosníc. Pre existujúce klietkové chovy nosníc by sa tak zaviedlo päťročné prechodné obdobie. Jeho legislatívny návrh však parlament na májovej schôdzi nestihol v prvom čítaní prerokovať.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #reťazce #vajcia #zákaz predaja