Tipy na samozber jahôd a čerešní. V reťazcoch stojí kilo aj 10 eur, niekde sa dajú kúpiť len za 3 eurá

Silné jarné mrazy urobili z ovocia drahú delikatesu. Jahody aj čerešne lámu tohto roku cenové rekordy, kilogram na pultoch reťazcov vychádza na 10 - 12 eur. Aby cena zákazníka neomráčila, obchod ju uvádza v prepočte na sto gramov. Prvé letné ovocie sa však dá kúpiť lacnejšie priamo u pestovateľov.

09.06.2023 05:00
jahody, ovocie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tam vyjde kilogram vlastnoručne pozberaných jahôd aj na menej ako tri eurá za kilogram. Kilo čerešní stojí u pestovateľov menej ako šesť eur.

V cenách sa premieta kúpyschopnosť regiónu. Čím sú jahodoviská bližšie k príjmovo silnej Bratislave, tým sú drahšie, čím ďalej sú plantáže od hlavného mesta, tým je cena nižšia. Nie vždy to platí. Na jednej z plantáží neďaleko Senca sa dajú kúpiť jahody aj po dve eurá za kilogram, podmienkou však je vlastnoručne si pozberať aspoň desať kilogramov. Treba surfovať na internete, porovnávať ponuky, radiť sa s priateľmi a potom sa nájde dobré riešenie pre rodinný rozpočet.

Miroslav Belanský Čítajte viac Odišiel poľnohospodár profesionál a srdciar. Svoju prácu miloval

Za pohodlný nákup v obchodných sieťach sa platí, samozrejme, viac. V jednom z reťazcov ponúkali slovenské jahody v 250-gramovom balení po 2,99 eura, teda kilogram bez štyroch centov po 12 eur. Na etikete svietil nápis – ručne zberané.

Nevedno, čo tým chceli ovocinári či obchodníci povedať. Na zber jahôd ešte nevyvinuli kombajn ako na zber muštového hrozna. Pekne-krásne si treba k jahodovému trsu kľaknúť, ohnúť chrbát a odtrhnúť zrelý plod, či už ide o obyčajné, alebo exkluzívne balenie. Zdá sa, že ako sa čoraz viac odtŕhame svojím spôsobom života od pôdy, o to ľahšie je balamutiť ľudí rôznymi hlúposťami, ktoré majú zakryť prehnane vysokú cenu ovocia.

V konkurenčnom reťazci išli na vec inak. Prepočítali jednotkovú cenu jahôd na gramy – sto gramov ponúkali po 1,197 eura, polkilogramová vanička jahôd tak vyšla na 5,90 eura. Ak však mal zákazník v mobile naskenovanú aplikáciu reťazca, dostal 42-percentnú zľavu a sto gramov stálo odrazu 69 centov. Obchod zasa našiel jeden zo spôsobov, ako lepšie spoznať potreby zákazníka a zľavou si ho pripútať k svojim regálom.

Zdražejú čerešne aj marhule

Nech rátame, ako rátame, nič to nemení na tom, že ovocie je tohto roku drahé. Práve preto sa čoraz viac ľudí z miest aj z vidieka vydáva na plantáže. Tých jahodových je na Slovensku vyše 50, dohromady ide o 200 hektárov pôdy vysadených jahodami a práve tam sa dá naoberať nielen chutné ovocie, ale ešte aj za prijateľnú cenu. Jednoducho komu sa nelení, tomu sa červení čerstvými jahodami.

bravčové mäso, mäso, potraviny Čítajte viac Slovenské potraviny opäť miznú z pultov obchodov. Zdražovanie mení správanie ľudí

"Úroda je tohto roku v porovnaní s vlaňajškom zhruba o 30 percent nižšia, čo majú na svedomí práve mrazy. Napriek tomu priamo u pestovateľov nedošlo k zvýšeniu cien, a keď, tak len o 5 až 8 percent,“ opísal situáciu na jahodoviskách prezident Únie ovocinárov Slovenska Marián Varga.

Mrazy pritom poškodili jahody najmenej. Oveľa viac utrpeli čerešňové sady, kde sa odhaduje výpadok na 40 až 50 percent, najviac sú poškodené marhuľové sady. Tam sa očakáva len jedna pätina obvyklej úrody.

Na prelome marca a apríla zaútočili mrazy v niekoľkých vlnách a tam, kde podľa Vargu nemali protimrazovú závlahu, nedokázali s klasickou ochranou založenou na parafínových sviecach efektívne eliminovať arkticky chladný vzduch. Veľa stromov v kvete pomrzlo záhradkárom a aj to zvyšuje prílev ľudí na plantáže profesionálnych pestovateľov.

Jahodoviská berú útokom

Samozber posilnila aj všeobecná drahota potravín. Ľudia kalkulujú, kde môžu ušetriť, a preto sa vydávajú celé rodiny na zber ovocia. Varga podotkol, že každé zlo je na čosi dobré a to tohtoročné sa prejavilo v tom, že ľudia si začínajú ovocie viac vážiť. Na margo samozberu však podotkol, že v niektorých ohľadoch je to nevypočítateľný fenomén, prejavuje sa v ňom náladovosť a davové správanie ľudí.

minister jozef bires, Jozef Bíreš Čítajte viac Nový minister pôdohospodárstva hovorí, ako plánuje bojovať s drahými cenami potravín. Maďarská cesta to nebude

"Najsilnejší záujem je o zber ovocia v prvých sedem až desať dní. Potom sa situácia upokojuje a časť úrody v poslednej fáze zberu, či už je rok úrodný, alebo menej úrodný, dostáva od samozberačov košom,“ opísal správanie ľudí Marián Varga. Poznamenal, že jahody na väčšine plantáží budú rodiť zhruba do 20. júna, preto by ľudia nemali podliehať dojmu, že sa musia vybrať na zber hneď na samom začiatku zberu. Lenže stačí pár televíznych šotov a ľudia berú v prvej vlne jahodoviská útokom.

Potvrdzuje to aj skúsenosť rodinnej farmy AgroGombár z Bardoňova. Keď v pondelok otvorili jahodovisko, už hodnú chvíľu predtým tam stál rad nedočkavých zákazníkov. "Boli časy, keď sme samozber propagovali v rôznych médiách. Dnes o našej plantáži vie celé okolie a ľudia z okresu Nové Zámky a Levice prichádzajú vo veľkom počte zrejme aj preto, lebo čoraz viac sa spoliehajú práve na profesionálnych pestovateľov. Je to pre nich pohodlnejšie a celkovo výhodnejšie, pretože nenesú nijaké riziko spojené s pestovaním,“ myslí si Ivan Gombár.

Cena ovocia by podľa Gombára mohla byť ešte nižšia, keby štát znížil alebo úplne odpustil DPH pri predaji z fariem. To by bol najlepší spôsob, ako pomôcť oživiť produkciu slovenského ovocia a zeleniny.

Za kvalitou a cenou treba cestovať

Na rodinnej ovocinárskej farme Sady Tekova v Tekovskej Breznici si všimli zaujímavý jav. Ak ešte pred piatimi rokmi prichádzali oberať jahody viac starí rodičia s vnúčatami, teraz na plantážach prevažujú mladé rodiny s deťmi.

Greenfluencerka Natália Pažická, natalia pazicka Čítajte viac Miliardári na čele módnych gigantov doslova kradnú, tvrdí aktivistka: Značky bohatnú na vykorisťovaní

Rýchlo si spočítali, že na trase Nitra – Banská Bystrica sa tu dajú pozberať jahody za naozaj dobrú cenu, kilogram len po 2,70 eura. "Keď sme sa pýtali, kde zostali starí rodičia, odvetili nám, že doma spracúvajú mladými naoberané jahody,“ opísal kooperáciu ktorá ide naprieč rodinami ovocinár z tekovských sadov Marek Šály.

Výdavky donútili ľudí, aby hľadali možnosti, ako ušetriť. Premýšľajú aj v Sadoch Tekova, kde vysadili marhule, ktoré by mali o rok priniesť prvú úrodu. Ide zrejme o najsevernejšiu výsadbu na Slovensku, ale trúfajú si ju ochrániť aj pred jarnými mrazmi.

Čoraz vzácnejším ovocím sa stávajú čerešne. Väčšine drobnopestovateľov úrodu zničil mráz. Mladému ovocinárovi z Duloviec v okrese Komárno sa ju však spolovice podarilo zachrániť. Plody čerešní sú nezvyčajne veľké aj vďaka výdatným májovým zrážkam. Dosahujú veľkosť 28 až 30 milimetrov sú šťavnaté a dajú sa kúpiť po 5,80 eura za kilogram. Na porovnanie, v reťazcoch ponúkajú čerešne po desať eur za kilo. A tak nečudo, že za čerešňami, ktoré mali prúdiť na lokálny trh, merajú cestu aj ľudia zo sto kilometrov.

Szabo pestuje skoré aj neskoré čerešne, takže kto chce zavárať, nech sa sem vydá zhruba po 20. júni. V tom čase by tu mali dozrievať už prvé skoré marhule. Na Slovensku budú tohto roku vzácnosťou. Už teraz majú plody marhúľ . Dulovciach nadštandardnú veľkosť. Zákazníci môžu rátať s cenou od 4,50 do 5 eur za kilogram.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zber #jahody #čerešne