Ukrajine hrozí, že príde o milióny ton obilia, zničenie priehrady je katastrofa

Ukrajina môže prísť o niekoľko miliónov ton úrody po záplavách, ktoré spôsobilo pretrhnutie Kachovskej vodnej nádrže. Uviedlo to vo štvrtok ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

08.06.2023 15:16
Volodymyr Zelenskyj, Rím Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
debata (1)

Voda zo zničenej priehrady zaplavila viac než 600 štvorcových kilometrov územia na Kyjevom ovládanom pravom brehu i na Ruskom okupovanom ľavom brehu rieky Dneper. „Bez zdroja vody nie je možné pestovať zeleninu. Obilie a olejniny sa budú pestovať pomocou extenzívneho modelu s nízkymi výnosmi,“ uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Ukrajina Fínsko Zelenskyj návšteva summit uarus Čítajte viac Ukrajina obviňuje Rusko: Podkopávate dohody o obilí a blokujete čiernomorské prístavy

Ministerstvo ďalej uviedlo, že voda zo zničenej priehrady tento týždeň zaplaví desiatky tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy na juhu Ukrajiny. A najmenej 500.000 hektárov pôdy bude bez zavlažovania a hrozí, že by sa mohlo zmeniť na „púšť“.

Zaplavená pôda si bude vyžadovať úplnú agroekologickú analýzu jej stavu a vo väčšine prípadov bude potrebné použiť špeciálne metódy obnovy pôdy, oznámilo ministerstvo. Dodalo, že hlavnými produktmi, ktoré sa pestujú na zasiahnutej pôde, sú obilniny, olejnaté semená a tiež zelenina a melóny. Ukrajina je významným svetovým producentom a vývozcom obilia a olejnín.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úroda #Ukrajina #vodná nádrž