Už zistili, čo je za vykoľajením vlaku Pendolino pri Žiline. Hovorí to veľa o slovenských železniciach

Marcové vykoľajenie vlaku Pendolino Českých dráh (ČD) na severe Slovenska spôsobila podľa výsledkov vyšetrovania technická porucha na výhybke. ČTK to napísala hovorkyňa správcu slovenskej železničnej infraštruktúry ŽSR Ria Feik Achbergerová. ČD si vzniknutú škodu môžu uplatniť u ŽSR, ktorá je pre takéto prípady poistená.

07.06.2023 11:40
Žilina vykoľajený vlak pendolino Foto: ,
Na železničnej stanici v Žiline sa vykoľajil vlak SuperCity Pendolino smerujúci z Prahy do Košíc. 1.3.2023
debata (5)

Časť súpravy pendolina pri nízkej rýchlosti vykoľajila 1. marca na stanici v Žiline. Pri nehode sa súprava poškodila, čo ju na zhruba tri týždne vyradilo z prevádzky. Podľa ŽSR nehodu spôsobila prasklina na jednej zo súčastí výhybky.

ZSSK: Dostali príspevok 76 284 000 eur Čítajte viac Milovníkov cestovania železnicami poteší novinka. Slovenské vlaky predstavili letné menu

Vykoľajenie pendolina odštartovalo diskusiu o zlom stave železničnej infraštruktúry a nedostatočných investíciách do modernizácie tratí. Na nápravu vzniknutého stavu vyzvali ČD aj Asociácia železničných dopravcov Slovenska (AROS). Podľa AROS kvôli nevyhovujúcemu technickému stavu železnice tranzitné nákladné vlaky obchádzajú Slovensko. ŽSR vtedy v reakcii poukázali na nedostatok peňazí a na vytváranie dlhu v súvislosti s odkladanou údržbou železničnej infraštruktúry. Ministerstvo dopravy následne vyčíslilo dlh na údržbe slovenských tratí na 400 miliónov eur a investičný dlh na niekoľko miliárd eur.

Taktiež vládni analytici na Slovensku v minulosti upozornili na nevyhovujúci stav železničnej infraštruktúry. Napríklad v predvlaňajšej analýze uviedli, že rozvoj železničnej siete v krajine je dlhodobo podfinancovaný a že chýbajú peniaze na nevyhnutné rekonštrukcie aj na menej náročné modernizácie najviac využívaných tratí.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #nehody #Pendolino