Analytici hovoria, čo spôsobí koniec známej poisťovne. Na čo si majú dať pozor klienti?

Koniec poisťovne Novis neznamená podľa analytikov to, že v jej krokoch pôjdu aj ďalšie komerčné poisťovne. Národná banka Slovenska v pondelok informovala, že vzala poisťovni Novis licenciu. Nemôže teda už vykonávať poistnú činnosť ani uzatvárať nové zmluvy. Nie je to však náhle rozhodnutie.

06.06.2023 14:39
dôchodci, manželia, zmluvy, účty, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Národná banka Slovenska tejto komerčnej poisťovni v posledných rokoch udelila viackrát pokutu. Obviňovala ju z nekalých praktík. Centrálna banka zároveň podá návrh na súd na začatie likvidácie poisťovne.

Pre klientov Novisu bude dôležité, kto preberie ich existujúce zmluvy. Alebo teda, čo môžu klienti očakávať v prípade, že nastane poistná udalosť a aké plnenie môžu očakávať a či vôbec. Investičný analytik Swiss Life Select Pavel Škriniar rozhodnutie Národnej banky Slovenska vníma pozitívne a bude ho tak vnímať aj pri rovnakých udalostiach v budúcnosti. Potvrdzuje to podľa neho úlohu dohľadu nad trhom a jeho ochrany spotrebiteľov na finančnom trhu.

SR Bratislava doprava Most SNP 50 výročie BAX Čítajte viac Známa poisťovňa skončila. Národná banka jej odobrala licenciu

Poisťovne pôsobiace s licenciou NBS v drvivej väčšine prípadov zanikli spojením s inou poisťovňou v rámci konsolidácie trhu. Odobratie licencie je na slovenskom trhu výnimočnou sankciou. „Z dostupných informácií nemám znalosť, že by NBS viedla konanie voči ďalšej z poisťovní pôsobiacich na slovenskom trhu,“ uviedol finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Faktom však je, že na Slovensku pôsobia aj poisťovne na základe európskej licencie, ktoré nepodliehajú dohľadu Národnej banky Slovenska. Sankcie za prípadné neplnenie záväzkov v prípade klientov či neplnenie ukazovateľov môžu voči zahraničným pobočkám poisťovní uplatňovať iba národné banky v štáte, v ktorom sídli ich centrála. Slovenský poistný trh je podľa Búlika stabilizovaný, avšak rozvíja sa výrazne nižším tempom, ako by bolo vhodné.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poisťovne #analytici