Analytici: Väčšina ľudí si myslí, že sankcie voči Rusku nefungujú. Naozaj je to tak?

Ruské príjmy z exportu ropy, plynu, uhlia a výrobkov z ropy za prvých 5 mesiacov tohto roka oproti rovnakému obdobiu v minulom roku klesli o polovicu. Tvrdia to analytici zo združenia Dáta bez pátosu, ktorí sledujú vývoj ruského rozpočtu.

06.06.2023 10:14
Putin Foto: ,
Vladimir Putin
debata (9)

„Ak by sankcie obmedzujúce dovoz týchto komodít z Ruska, stropujúce cenu dovozu ropy z Ruska nefungovali, tak by si predsa tovary našli iných odberateľov a možno aj za vyššiu cenu. Prípadne by si našli odberateľov, ale za nižšiu cenu. Vtedy by bol správny záver sankcie nefungujú. Ale nie je to tak,“ tvrdia analytici Dáta bez pátosu.

Fakty a dáta hovoria o tom, pokračujú Analytici bez pátosu, že ruský export sa prepadá v hodnote a u niektorých komodít (plyn) zásadne klesá aj objem. „U ropy objem mierne rastie, ale cena aj oproti iným ropám (BRENT, WTI) klesla a rozdiel je 25 USD na barel,“ píšu.

vladimir putin Čítajte viac Chmúrne scenáre sa nenaplnili, ruskú ekonomiku držia „čierni rytieri“. V Kremli bolesť ešte len príde

Ďalší problém je podľa nich aj vlastná mena rubeľ. „Ak prešlo pri inkasovaní peňazí v inej mene, napríklad v indických rupiách, tak si tie farebné papieriky nemajú za čo vymeniť, lebo ani rupia, a ani rubeľ nie sú konvertibilné. A tak Rusku pribúdajú, akože, rezervy v rupiách a nevedia, čo s tým,“ píšu analytici o problémoch Ruska.

Avizujú pritom ďalší podrobnejší príspevok o ruských verejných financiách. Pokles príjmov štátu Rusko z exportu komodít je len ochutnávka, dodávajú na záver Dáta bez pátosu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #ropa #Rusko #plyn