Spustili nový experiment s nepodmieneným príjmom. Ľudia dostanú po 1600 libier

V Anglicku bude v rámci pilotného programu prvý raz odskúšaný nepodmienečný základný príjem vo výške 1600 libier mesačne. Test bude trvať dva roky a jeho účastníci budú sledovaní, aby sa zistilo, aký vplyv má na ich duševné a fyzické zdravie, napísal denník The Guardian.

05.06.2023 12:04
mladí ľudia, študenti, prax, práca Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Tridsiatim ľuďom bude každý mesiac počas dvoch rokov vyplácaná jednorazová suma. Pre pilotný projekt boli vybrané dve miesta v Anglicku: Jarrow v severovýchodnom Anglicku a East Finchley v severnom Londýne. V rámci experimentu bude monitorovaná aj kontrolná skupina, ktorej nebude základný príjem vyplácaný, aby bolo možné sledovať jej skúsenosti v rovnakom období. Účastníci budú náhodne vybraní zo skupiny dobrovoľníkov, pričom 20 percent miest bude pridelených osobám so zdravotným postihnutím.

"Je to značná suma. Univerzálny základný príjem zvyčajne pokrýva základné potreby ľudí, ale my chceme zistiť, aký vplyv má tento nepodmienečný paušál na duševné a fyzické zdravie ľudí, či už sa rozhodnú pracovať, alebo nie, "uviedol riaditeľ výskumu v inštitúte Autonomy Will Stronge, ktorý plán podporil.

Ukrajina, vlajka Čítajte viac EÚ poslala Ukrajine ďalšie peniaze. Miliardy majú udržať vojnou zmietaný štát v chode

"Naša spoločnosť bude v najbližších rokoch potrebovať určitú formu základného príjmu, vzhľadom na zmeny klímy, technologický rozvrat a priemyselný prechod, ktorý nás čaká. Preto je teraz také dôležité budovať dôkaznú základňu a zapojiť verejnosť, aby bola pôda pre zavedenie na národnej úrovni dobre pripravená, "dodal.

Zástancovia tvrdia, že nepodmienený základný príjem môže zabezpečiť určitú úroveň ekonomického zabezpečenia pre každého. Považujú ho za potenciálne riešenie neistoty na trhu práce, zatiaľ čo podľa kritikov je nákladný a podpora by mala byť cielená.

V minulom roku Andy Burnham, starosta Veľkého Manchestru, povedal, že základný príjem je myšlienka, „ktorej čas nadišiel“, keď hovoril o kríze životných nákladov. „Všeobecný základný príjem každému poskytne pevný základ, aby mal zabezpečený život a prestal sa o všetko starať,“ uviedol.

Podobné pilotné projekty sa už uskutočňujú v iných krajinách. Vo Walese prevádzkuje decentralizovaná vláda program, v rámci ktorého vypláca mladým ľuďom opúšťajúcim ústavnú starostlivosť po dobu dvoch rokov 1600 libier mesačne. Uvádza, že po skončení skúšobnej prevádzky podá správu o jeho výsledkoch.

V roku 2020 viac ako 170 poslancov a úradníkov vyzvalo vládu, aby zaviedla nepodmienený základný príjem, ktorý by „každému poskytol finančnú podporu, ktorú potrebuje na zabezpečenie seba a svojich rodín“ v čase pandémie koronavírusu.

"V jednej z najbohatších krajín sveta by sa nikto nemal bojovať s chudobou, nemal by si vyberať medzi vykurovaním a jedlom. Nepodmienený základný príjem má potenciál zjednodušiť systém sociálneho zabezpečenia a riešiť chudobu v Británii, "uviedla Cleo Goodmanová, spoluzakladateľka iniciatívy Basic Income Conversation.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Veľká Británia #trh práce