Onedlho sa zvýšia príspevky aj o desiatky eur. Pozrite si v tabuľke, kto si polepší najviac

Zvýšenie životného minima bude znamenať, že veľa dávok stúpne v dvoch termínoch. Narastie aj časť základu dane, ktorá sa nezdaňuje.

05.06.2023 05:00
úspory, dôchodok, penzia, peňaženka, peniaze, Foto: ,
Vyššie životné minimum zvýši mnoho dávok
debata (7)

Životné minimum sa od leta zvýši. Je to minimálna hranica príjmov fyzickej osoby, pod ktorou nastáva stav jej hmotnej núdze. Táto hranica sa od začiatku budúceho mesiaca posúva vyššie.

„Na základe schválenej novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorú schválila NR SR, sa životné minimum bude valorizovať koeficientom rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností, ktorého výška na základe údajov zverejnených Štatistickým úradom SR v apríli 2023 oproti minulému roku predstavuje 14,7 percenta,“ upozorňuje tlačový odbor rezortu práce.

Od 1. júla 2023 do 30. júna 2024 bude teda platiť nová výška tejto veličiny. Ide o sumu 268,88 eura mesačne, ak ide o jednu plnoletú fyzickú osobu, 187,57 eura mesačne, ak ide o ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu a 122,77 eura mesačne, ak ide o zaopatrené neplnoleté dieťa alebo nezaopatrené dieťa.

Video
Ide o peniaze: Všetko o rodičovskom dôchodku s Martinom Kontúrom, hovorcom Sociálnej poisťovne. Premiéra 16. 11. 2022.

Výška životného minima ovplyvňuje v podstate každého pracujúceho človeka, keďže je od nej odvodená napríklad výška nezdaniteľnej časti základu dane. Je to totiž 21-násobok životného minima. Na rok 2023 je výška nezdaniteľnej časti základu dane 4 922,82 eura a stúpne na 5 548,20 eura na rok 2024. Na minimálnu výšku príjmu sú viazané aj desiatky dávok, ktoré štát vypláca. Keďže samotné minimum stúpa, zvyšujú sa aj dávky, ktoré sú na minimum viazané.

Tieto príspevky sa líšia v tom, ako sú na životné minimum prepojené, tiež je v niektorých prípadoch odlišný dátum, odkedy sa konkrétna dávka vypláca v novej výške. Niektoré príspevky vyplácané v roku 2023 ostávajú v pôvodnej výške.

štátny rozpočet, Igor Matovič, Eduard Heger, parlament Čítajte viac Zrátali, čo všetko poslanci poschvaľovali v parlamente. Musíme nájsť miliardy a to rýchlo (otázky a odpovede)

Pomoc v hmotnej núdzi, ochranný príspevok, aktivačný príspevok, príspevok na nezaopatrené dieťa, príspevok na bývanie a kompenzačný príspevok baníkom sa upravujú vždy k 1. januáru nasledujúceho roka na základe koeficientu, ktorým sa upravia sumy životného minima k 1. júlu predchádzajúceho roka. Všetky ostatné dávky a príspevky sa upravia k 1. júlu toho istého roka, ako sa upravia sumy životného minima, pretože sú vyjadrené buď ako násobok, alebo percento zo sumy životného minima. Ľudia, ktorí majú na dávku nárok, si tak prilepšia.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #životné minimum #dávka #zvyšovanie