Uznávaný ekonóm brzdí odborárov. Platy nemôžu rásť tak rýchlo

Prezident Rakúskeho inštitútu pre hospodársky výskum (WIFO) Gabriel Felbermayr vyzval sociálnych partnerov, najmä odbory, aby boli vzhľadom na vysokú infláciu zdržanliví v mzdových požiadavkách. Mzdy nemôžu rásť dlhodobo rýchlejším tempom, ako je rast produktivity, uviedol v rozhovore pre denník Die Presse. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

04.06.2023 18:35
Mikuláš Luptáčik Foto:
Kampus Viedenskej ekonomickej univerzity.
debata (2)

Miera inflácie v Rakúsku sa stále nachádza o viac ako 2,5-percentuálneho bodu vyššie oproti priemeru eurozóny, čo je vážny problém ohrozujúci konkurencieschop­nosť krajiny, uviedol Felbermayr. Ak sa má tento rozdiel stratiť, je podľa neho nevyhnutná spolupráca všetkých konštruktívnych síl v krajine. Za ďalší problém označil automatické úpravy cien nájomného a mnohých ďalších nákladových položiek. Ak sa budú všetky ceny indexovať o infláciu, potom je dvojpercentný inflačný cieľ minulosťou, varoval ekonóm.

Mikuláš Luptáčik Čítajte viac Uznávaný profesor ekonómie z Viedne: Robotizácie sa nebojím, prinesie nové šance. Problém s pracujúcimi bude niekde úplne inde

Felbermayr v tejto súvislosti poukázal na nedávne hospodárske krízy v krajinách južnej Európy. Od polovice 90. rokov minulého storočia do konca uplynulej dekády mali tieto krajiny trvalo vyššiu mieru inflácie, ako bol priemer eurozóny. Vo svete s vlastnou menou by to viedlo k devalvácii, s eurom to už nie je možné, uzavrel Felbermayr.

Podľa najnovších údajov rakúskeho štatistického úradu ceny v Rakúsku v máji spomalili medziročný rast na 8,8 % z 9,7 % v apríli. Miera inflácie bola, ako aj v predchádzajúcich mesiacoch výrazne nad priemerom eurozóny, kde sa v máji znížila na 6,1 % z úrovne 7 % v apríli. Inflácia tak zostala výrazne nad strednodobým cieľom Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá si ho stanovila na úrovni 2 %.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #mzdy