Má to norma Euro 7 spočítané? K odporcom sa pridala najsilnejšia ekonomika

K skupine krajín, ktoré odmietajú znenie emisnej normy Euro 7 sa po novom pridalo aj Nemecko. Stalo sa tak počas zasadania ministrov krajín Európskej únie v Luxemburgu.

01.06.2023 17:28
vlajka, zástava, európa, eú, európska únia, Foto: ,
Vlajka Európskej únie, ilustračný obrázok.
debata (22)

Novinárov o stanovisku Berlína informoval český minister dopravy Martin Kupka. Ten zdôraznil, že členské štáty budú v ďalších prípravách finálnej fázy nariadenia vychádzať z pripomienok, ktoré predložilo osem krajín Európskej únie, informuje o tom agentúra ČTK.

Exminister Hirman sa vyjadruje k norme Euro 7
Video
Zdroj: TV Pravda

Nemecko sa tak svojim postojom pridalo k Francúzsku, Taliansku, Slovensku, Poľsku, Maďarsku, Bulharsku, Česku a Rumunsku. Menované členské krajiny požadujú „realistické znenie“ emisného nariadenia. Ich argument spočíva v tvrdení, že norma obmedzí možnosti automobiliek investovať do prechodu na elektromobilitu.

Patrik Križanský, SEVA, riaditeľ, Čítajte viac Šéf elektromobilovej asociácie: Slovenskí politici spaľovacie motory nezachránia, Čína je už pred nami

Podľa českého ministra sa však Berlín nepostavil priamo za návrh zvyšných krajín. Napriek tomu je však osem krajín dostatočný počet na to, aby mohli zablokovať návrh, ktorý sa im nepozdáva.

auto, autá, emisie, doprava, zápcha Čítajte viac Boj o novú normu z Bruselu vrcholí. Pozrite si, o koľko predraží autá
22 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #spaľovacie motory #emisná norma Euro 7