V cenách potravín dobiehame úniu. Pozrite si, ako sa odtrhli ceny základných potravín

Ceny potravín rastú na Slovensku oveľa rýchlejšie, než je priemer Európskej únie. Dokazuje to interaktívny nástroj Európskeho štatistického úradu, ktorý je zverejnený na ich internetovej stránke. Sleduje obdobie od roku 2015 a posledný údaj je za apríl tohto roka.

02.06.2023 05:00
nakupovanie, potraviny, rodina Foto:
Ilustračné foto.
debata (41)

Z dát vyplýva, že za posledný rok a pol ceny potravinárskych výrobkov rastú oveľa rýchlejšie ako vo zvyšku únie. V cenách potravín tak postupne dobiehame úniu. Podobne sú na tom aj naše dva susedné štáty, kde ceny potravín rástli ešte výraznejšie.

Z okolitých krajín je na tom horšie Maďarsko, kde ceny rastú najrýchlejšie. Nasleduje Poľsko, kde rástli o niečo viac než u nás. Celkovo boli potraviny na Slovensku v apríli drahšie až o 63 percent ako v roku 2015. Priemer únie bol pritom na úrovni 41 percent.

Zdražovanie potravín v grafoch

Pozrite si, ako rástli ceny vybraných potravinárskych produktov od roku 2015 na Slovensku, Česku, Poľsku, Maďarsku a priemerne v EÚ.

Fotogaléria
Porovnanie nárastu cien vajíčok na Slovensku, v...
Porovnanie nárastu cien chleba na Slovensku, v...
+4Porovnanie nárastu cien masla na Slovensku, v...

Ešte výraznejší rozdiel je pri jednotlivých položkách. Napríklad zemiaky v apríli 2023 zdraželi až o 121 percent v porovnaní s rokom 2015. Priemer únie je pritom o 68 percent nižší. Vajíčka zdraželi za osem rokov až o 123 percent a chlieb o skoro 90 percent. Podobné rozdiely sú aj pri ostatných položkách.

Minister Bíreš: hovorí, ako plánuje bojovať s drahými cenami potravín.
Video

„Potraviny a bývanie sú oblasti, na ktoré Slováci zo svojich rodinných rozpočtov míňajú najviac. Potraviny ukrajujú z nákladov domácností približne pätinu, v prípade bývania ide dokonca o cca štvrtinu celkových spotrebných výdavkov. Aj preto sú spotrebitelia na ich vyššie ceny citlivejší,“ informuje Eva Sadovská, analytička Wood & Company.

V cenách dobiehame úniu

Z dát vidieť, že dynamika rastu cien potravín začala naberať na obrátkach na začiatku roka 2022. Vtedy sa nožnice medzi krajinami strednej Európy a priemerom únie začali roztvárať. Pre porovnanie – v januári 2022 platili Slováci za potraviny o takmer 22 percent viac ako v roku 2015. Európsky priemer bol v tom čase o vyše šesť percent nižší. Odvtedy ceny potravín rástli omnoho rýchlejšie než je priemer EÚ. Tento negatívny trend pokračoval až do apríla 2023, čo sú posledné dáta európskych štatistov. Vtedy boli potraviny na Slovensku o 63 percenta drahšie ako pred ôsmimi rokmi, pričom priemer únie bol o 22 percentuálnych bodov nižší.

V Česku boli potraviny drahšie o skoro 54 percent, v Poľsku o 65 percent, v Maďarsku o 105 percent a v Rakúsku len o 33 percent drahšie. Ako vidieť z dát, problém s rýchlym rastom cien potravín majú aj pobaltské krajiny. Tam rástli ceny ešte dynamickejšie. Rýchlo rástli ceny aj v Rumunsku či Bulharsku. Eurostat vo svojej štatistike pracuje s takzvaným harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien. Porovnáva v ňom celkovo 26 položiek a ich cenový nárast od roku 2015. Zo štatistiky vyplýva, že dynamika cenového nárastu pri potravinách začala na Slovensku naberať na obrátkach začiatkom roka 2022.

Ak sa bližšie pozrieme na jednotlivé položky, tak vidíme, že počas sledovaného obdobia po celý čas na Slovensku rástli rýchlejšie ceny všetkých základných potravín. Slováci za sledované obdobie platia za chlieb o 88 percent viac. Priemer EÚ bol 43 percent. Vajíčka od roku 2015 zdraželi až o 123 percent, pričom priemer únie bol 55 percent. Zelenina zdražela o 89 percent, priemer EÚ bol na úrovni 55 percent. V neposlednom rade sú to zemiaky, ktoré Slováci kupujú o 121 percent drahšie, pričom priemer EÚ bol 53 percent.

Dôvody zdražovania

Dôvodov zdražovania je hneď niekoľko. Hneď prvým sú vysoké ceny energií, ktoré sú hlavným výrobným vstupom. Drahá cena plynu ovplyvňovala aj cenu hnojív. Tie sú základným vstupným nákladom poľnohospodárskych produktov.

Druhým dôvodom sú vyššie ceny pohonných hmôt. „Keďže potraviny je potrebné nielen vyrobiť, ale aj do obchodov prepraviť, drahý benzín a nafta boli jedným z faktorov, ktorý prepisoval cenovky na potravinách smerom nahor,“ hovorí analytička Eva Sadovská. Ďalším faktorom je tiež počasie. To má dosah na stav a množstvo úrody. V zime sme boli svedkami nedostatku niektorých druhov zeleniny, čo sa odzrkadlilo aj na vyššej cene.

Podľa Sadovskej jednak obchodníci upozorňujú už dlhší čas aj na vyššie náklady, ktoré majú spojené so zabezpečením hygienických a bezpečnostných opatrení. Na druhej strane tiež potravinári vyššie náklady pociťujú napríklad aj pre ekologizáciu výroby, zavádzanie nových technológií či drahšie obalové materiály.

Dobrou správou sú klesajúce ceny energií. Cena plynu sa dostala na rovnakú úroveň, kde bola pred dvoma rokmi. „Máme za to, že jednak pokles cien plynu v dohľadnej dobe zlacní cenu hnojív a zároveň lacnejšie pohonné hmoty a cena elektriny spolu s lacnejším obilím, ktoré bolo importované z Ukrajiny, budú signifikantne ovplyvňovať ceny vstupov a výstupov poľnohospodárskej výroby. A teda aj dynamiku zmeny cien potravín,“ píšu vo svojej analýze analytici Slovenskej sporiteľne. Podľa nich by cena potravín mala začať klesať alebo sa aspoň spomalí rýchlosť jej rastu.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inflácia #zdražovanie