Minimálna mzda 2024: prvé rokovania sa začali. Bude takmer 800 eur?

Boj o minimálnu mzdu na rok 2024 odštartoval. Každý rok vedú odborári so zamestnávateľmi rokovania o tom, aká výška je prijateľná pre obe strany. Tento rok nie je výnimkou.

01.06.2023 05:00
Ódor Foto: ,
Premiér Ľudovít Ódor a ministerka práce Soňa Gaborčáková.
debata (11)

Prvé stretnutie prebehlo a obe strany si prezentovali svoje návrhy. Cieľom odborárov je mať minimálnu mzdu čo najvyššiu. Ľudia zápasia s vysokou infláciou už druhý rok, tak im treba pomôcť.

Naopak, pre zamestnávateľov sú každé zvýšené náklady na zamestnancov ťarchou. Inak to pociťujú napríklad veľké firmy v ekonomicky silnom bratislavskom regióne a na druhej strane drobní podnikatelia v menej rozvinutom okrese, kde je vysoká nezamestnanosť. Oprávnene treba povedať, že aj firmám sa zvýšili účty za energie či náklady za dopravu vo forme vyšších cien na čerpačkách. Finančné prostriedky vynaložené na vyššie mzdy im môžu potom chýbať na realizáciu investícií.

Video
Odborár Ján Košč o minimálnej mzde / Zdroj: TV Pravda

Odborári a firmy majú do 15. júla čas na to, aby sa dohodli na výške najnižšej mzdy. Rokovania tak budú vrcholiť cez leto. Svoju dohodu o určení sumy potom predložia rezortu práce do konca júla. Ak sa zhoda nenájde, minimálna mzda sa bude výsledkom automatu, ktorý ju určuje ako 57 percent priemernej mzdy – 743 eur. Rozhodnutie o výške minimálnej mzdy je vždy o tvrdých rokovaniach medzi zamestnávateľmi a zamestnancami. Debata medzi sociálnymi partnermi tak ešte intenzívne prebieha.

Na Slovensku pracujú za minimálnu mzdu približne štyri percentá zamestnancov, čo je asi 217-tisíc ľudí.

Solárne panely, slnko, energia, elektrina, fotovoltika Čítajte viac Cena elektriny padla do mínusu. Čo sa stalo a kto na tom zarobí? (odpovede)

Dlhodobou snahou odborárov je dosiahnuť výšku minimálnej mzdy aspoň vo výške 60 percent priemernej mzdy v hospodárstve spred dvoch rokov. Ak by sa podarilo presadiť ich návrh, počítala by sa ako minimálne 60 percent zo sumy 1 304 eur. V takom prípade by bola jej výška aspoň 782 eur. Teda o 39 eur viac ako v prípade, keby sa počítala pomocou automatu.

Analytik Iness Róbert Chovanculiak sa obáva, že mzdové náklady na zamestnancov pre malých podnikateľov v chudobných regiónoch budú príliš vysoké a hrozí že ich tak nebudú môcť zamestnať. „Sú tu východné a južné okresy, kde čakajú desiatky nezamestnaných ľudí na jedno voľné pracovné miesto. Sú to aktívni uchádzači o zamestnanie, ktorí spolupracujú s miestnymi úradmi práce. Ale jednoducho na trhu nie sú voľné pracovné miesta. A jedným z dôležitých dôvodov tejto neutešenej situácie je aj dlhodobo vysoká minimálna mzda,“ tvrdí pre Pravdu.

Tento rok je minimálna mzda 700 eur, v druhom stupni náročnosti to je 816 eur. Toto je hrubá mzda, z ktorej musí ešte zamestnanec platiť dane aj odvody. Pre zamestnávateľa sú celkové mzdové náklady na takéhoto zamestnanca 1100 eur. Podľa Chovanculiaka takéto náklady musí platiť zamestnávateľ napríklad za každého zamestnanca, ktorý sa v práci dotkne peňazí. Teda aj za predavača v malom obchodíku v Poltári alebo čašnícku v cukrárni v Utekáči.

Zvýšenie najmenej o 43 eur

Aká by teda mohla byť výška minimálnej mzdy na rok 2024 podľa automatu? V roku 2022 bola priemerná mzda v hospodárstve na úrovni 1¤304 eur, teda 57 percent z toho je vyše 743 eur. Minimálna mzda by bola podľa automatu o 43 eur vyššia ako v tomto roku. Treba mať však na pamäti, že toto je minimálna hrubá mzda. Ak od toho odpočítame zdravotné a sociálne poistenie či daň, zamestnancovi s najnižším príjmom ostane na účte len 553 eur. Tento výpočet je len orientačný, do výpočtu sa počíta napríklad aj počet detí. Do to tejto mzdy nie sú zamestnancovi započítané príplatky za prácu. Napríklad nadčas, za prácu počas sviatku či za nočnú prácu.

Ak sa zástupcovia zamestnancov a zamestnávateľov na výške minimálnej mzdy nedohodnú, jej výška sa bude určovať automatom. Ten hovorí, že sa bude počítať ako 57 percent z priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. Ilustračný príklad ukazuje, ako stúpla minimálna mzda na rok 2022. Keďže rokovania vtedy stroskotali, výška minimálnej mzdy sa určovala podľa automatu. Z pôvodných 623 eur stúpla na 646 eur. Keďže bola v roku 2020 priemerná mzda v hospodárstve na úrovni 1133 eur, tak 57 percent z toho je 646.

auto, autá, emisie, doprava, zápcha Čítajte viac Boj o novú normu z Bruselu vrcholí. Pozrite si, o koľko predraží autá

O rok neskôr, teda v roku 2023, sa podaril historický míľnik. Obe strany sa dohodli na zvýšení minimálnej mzdy. Na tento rok sa stanovila na 700 eur. V eurovom vyjadrení bol jej nárast o 54 eur. Ak by sa vtedy počítala podľa automatu, „minimálka“ by bola v súčasnosti nižšia o deväť eur. Minimálka má stupne náročnosti. Najnižšia na tento rok je 700 eur, druhý stupeň je 816 eur a najvyšší stupeň je na úrovni 1280 eur.

Čo chcú presadiť zamestnanci a firmy

Hlavným argumentom odborárov v prospech nárastu najnižšej mzdy je pretrvávajúci rast cien. Tento rok sa očakáva inflácia na úrovni 9,8 percenta a na budúci rok na úrovni 5,3 percenta, ukazujú odhady Inštitútu finančnej politiky. Rast cien potravín pritom môže byť ešte prudší. „Výška inflácie sa negatívne odráža v reálnych mzdách zamestnancov, preto je nevyhnutné, aby zvyšovanie miezd predbiehalo infláciu. Minimálna mzda v tomto roku síce vzrástla na 700 eur mesačne, ale mohutný rast na úrovni 8,4 percenta napriek tomu nepokryje infláciu, čo spôsobí pokles reálnej minimálnej mzdy,“ tvrdí pre Pravdu Martina Nemethová, hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov.

Podľa nej zvyšovanie minimálnej mzdy pomáha znižovať príjmovú nerovnosť zamestnancov, znižuje mieru rizika chudoby, materiálnej deprivácie až sociálneho vylúčenia zamestnanca, ktorý ju poberá. Zástupcovia firiem hovoria že pri navrhovaní minimálnej mzdy treba brať do úvahy reálne možnosti všetkých zamestnávateľov. To znamená, aby tá mzda bola zvládnuteľná pre firmy nielen na západnom Slovensku, ale aj východnom Slovensku, ktoré sa radí k problémovejším regiónom. „Firma podnikajúca na východnom Slovensku, prípadne v menej rozvinutých okresoch môže prirodzene znášať zvyšovanie nákladov v súvislosti s minimálnou mzdou oveľa horšie ako firma na západnom Slovensku, ktorá si vyššie náklady dokáže premietnuť do vyšších cien,“ tvrdí pre Pravdu Miriam Filová, hovorkyňa Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR.

Upozorňuje pritom na to, že na západnom Slovensku je nižšia miera nezamestnanosti a viac možností sa zamestnať. Na druhej strane v menej rozvinutých regiónoch firmy vnímajú každé jedno opatrenie zvyšujúce im náklady oveľa citlivejšie.

Výška miezd sa líši

Výška minimálnych miezd sa v ostatných krajinách Európy líši. Napríklad v Luxembursku je na tento rok 2 387 eur, v Nemecku 1981 eur, v Belgicku 1955 eur, v Holandsku 1934 eur a v Írsku 1 910 eur. To sú krajiny s najvyššími minimálnymi mzdami. Na opačnom konci sa nachádzajú krajiny ako Bulharsko so 399 eurami, Lotyšsko s 620 eurami, Rumunsko s 606 eurami či Maďarsko s 579 eurami.

Iný ukazovateľ je pomer minimálnej voči priemernej mzde. Výška minimálnej mzdy na Slovensku dlhodobo nedosahuje 57 percent priemeru, je to menej. V roku 2022 bola priemerná mzda v národnom hospodárstve na Slovensku 1 304 eur a minimálna mzda sa dostala na 646 eur. V rovnakom roku teda tvorila minimálna mzda 49,5 percenta priemeru. V roku 2021 tvorila minimálna mzda na Slovensku 48 percent priemeru.

Najvyšší podiel na priemernej mzde tvorí minimálny zárobok v Grécku, v roku 2021 to bolo 58,5 percenta. Najmenší podiel na priemernej mzde dosahoval najnižší zárobok v roku 2021 v Lotyšsku, bolo to len čosi viac ako 32 percent.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #2024