Trh s nehnuteľnosťami sa výrazne mení. Ceny bývania môžu nekontrolovane klesať, predpokladá ECB

Ceny nehnuteľností v eurozóne môžu zaznamenať "nekontrolovaný" pokles, keďže vysoké úrokové sadzby na hypotékach spôsobujú, že pre mnohých záujemcov sa nehnuteľnosti stávajú nedostupné a investorov neatraktívne. Uviedla to v stredu Európska centrálna banka (ECB) vo svojej najnovšej správe o finančnej stabilite. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

31.05.2023 14:30
Vinohradis,novostavba,nehnutelnost,byvanie,byt Foto: , ,
Ilustračný obrázok.
debata (2)

ECB začala zvyšovať úrokové sadzby od júla minulého roka. Cieľom bolo dostať pod kontrolu infláciu, ktorá v októbri dosiahla historické maximum 10,6 percenta. Napriek tomu, že miera inflácie v krajinách menovej únie sa v poslednom období pohybuje okolo sedem percent, čo je zhruba ročné minimum, ECB podľa všetkého bude v sprísňovaní menovej politiky pokračovať. Tak sa aspoň vyjadrujú viacerí predstaviteli­a banky.

Mesto, Bratislava, bývanie, byty, domy, Eurovea Čítajte viac Zlacňovanie nehnuteľností sa zastavilo. Pozrite sa, ako sa menia ceny bývania

Tento vývoj sa pritom na realitnom trhu, ktorý v období nízkych úrokových sadzieb prudko rástol, ešte len začína prejavovať. „V nasledujúcom období nie je vylúčený nekontrolovaný pokles cien, keďže stále vyššie úrokové sadzby pri nových hypotékach zhoršujú dostupnosť nehnuteľností a zvyšujú aj záťaž pri starších hypotekárnych úveroch, najmä v krajinách, kde dominujú hypotéky s variabilnou úrokovou sadzbou,“ uviedla ECB. Na základe údajov ECB do tejto skupiny patria Portugalsko, Španielsko či pobaltské krajiny.

Ako sa vyvíjajú ceny nehnuteľností. Foto: ŠÚSR
Krivky - SUSR Ako sa vyvíjajú ceny nehnuteľností.

ECB okrem toho varovala, že aj oblasti, kde veľký podiel na trhu s rezidenčnými nehnuteľnosťami získali inštitucionálni investori, môžu v prípade stiahnutia kapitálu zaznamenať väčšie problémy. Sem patria niektoré regióny v západnom Nemecku a niektoré hlavné mestá ako Berlín, Paríž, Madrid, Lisabon či Dublin.

SR Bratislava doprava Most SNP 50 výročie BAX Čítajte viac Vyššie sadzby prinášajú lacnejšie nehnuteľnosti, no dostať sa k bývaniu je čoraz ťažšie

Na druhej strane, pozitívom pre realitný trh je podľa ECB silný trh práce. To znamená, že riziko nesplácania hypoték v dôsledku nezamestnanosti nie je vysoké.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #Európska centrálna banka #cena nehnuteľností