Nová vláda naznačila, ako bude riešiť drahé ceny potravín. Ódor: na plošnú pomoc nemáme peniaze

Vláda riešenie vysokých cien potravín chce predstaviť v programovom vyhlásení, ktoré pripravuje. Uviedol to v stredu po rokovaní vládneho kabinetu predseda vlády SR Ľudovít Ódor. Finančné možnosti pomoci štátu sú však podľa neho limitované.

31.05.2023 11:22
Ľudovít Ódor, úrad vlády, noví ministri Foto: ,
Ľudovít Ódor predstavil spolu s ministrami priority úradníckej vlády.
debata (23)

„Zatiaľ sme v procese prípravy programového vyhlásenia vlády, tam budú určité opatrenia aj z oblasti ministerstva pôdohospodárstva. Diskutujeme aj o možnostiach s ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny. Kým programové vyhlásenie vlády nie je ukončené, tak nebudem hovoriť o detailoch,“ spresnil premiér.

minister jozef bires, Jozef Bíreš Čítajte viac Nový minister pôdohospodárstva hovorí, ako plánuje bojovať s drahými cenami potravín. Maďarská cesta to nebude

„Priestor je značne obmedzený aj tým, do akej miery musíme reagovať na finančné požiadavky, ktoré sú schvaľované v parlamente. Musíme teda veľmi dobre zvážiť, ako čo najadresnejšie pomáhať, lebo na nejakú plošnú pomoc nebudeme mať k dispozícii peniaze. Inflácia sa našťastie postupne stabilizuje, takže dúfajme, že nepríde k ďalším šokom, kde by sme museli aktivovať nejakú veľkú pomoc,“ dodal Ódor.

Pomoc s vysokými cenami potravín by mala byť adresná a týkať sa najzraniteľnejších skupín obyvateľstva. Pred rokovaním vlády takýto model načrtol nový minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jozef Bíreš. Podľa jeho slov už o tejto téme rokovali s poľnohospodármi a potravinármi, ďalej s kompetentnými ministerstvami a úradmi a čakajú ich aj stretnutia s obchodníkmi. Výstupy plánuje následne predložiť vláde.

„My sme nastavení tak, že pokiaľ by mala ísť nejaká pomoc v cenovej politike potravín, mala by byť zameraná na slabé skupiny, teda tým pomôcť, nerobiť to plošne," skonštatoval Bíreš. Ako doplnil, konečné rozhodnutie bude na vláde. Zdôraznil ale, že chcú, aby to bolo úplne adresné. Minister momentálne čaká aj na vyhodnotenie už zavedeného mechanizmu zastropovania. „Mám na to svoj názor, ale budem čakať na to vyhodnotenie," uviedol.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Jozef Bíreš #Ľudovít Ódor #vysoké ceny