Rusi to zľahčujú, odchod firiem ich pripravil o desiatky miliárd eur

Zahraniční investori, ktorí odišli z Ruska po predaji svojich podnikov v období od marca 2022 do marca 2023, stiahli z krajiny približne 36 miliárd USD (33,48 miliardy eur). Uviedla to v pondelok štátna tlačová agentúra RIA s odvolaním sa na analýzu údajov centrálnej banky. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

29.05.2023 11:15
Rusko Ukrajina konflikt vojna EÚ sankcie Kremeľ Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin gestikuluje počas výročnej tlačovej konferencie v Moskve. Ruský prezident Vladimir Putin pracuje na ekonomickej reakcii na sankcie uvalené na Rusko Západom po invázii ruských jednotiek na Ukrajinu.
debata (2)

Množstvo najväčších svetových spoločností zastavilo alebo obmedzilo svoje aktivity v Rusku po tom, ako Moskva vyslala vojakov na Ukrajinu. Západ v reakcii na ruskú inváziu zaviedol bezprecedentné sankcie proti Moskve.

Minulý týždeň ruská centrálna banka bagatelizovala vplyv odchodov zahraničných spoločností na ekonomiku a finančnú stabilitu. Uviedla pritom, že v období od marca 2022 do 23. marca 2023 bolo uzavretých približne 200 zmlúv o predaji, pričom len 20 % z nich zahŕňalo predaje veľkých aktív, ktoré presiahli 100 miliónov USD.

shutterstock 476188516 Čítajte viac Ropovody vysychajú, tankery naberajú na váhe. Koľko ropy Rusko vyváža a čo odhalili dáta o sledovaní plavidiel?

„Vplyv odchodu zahraničných investorov, ktorí predávajú svoje dcérske spoločnosti v Rusku, nie je z ekonomického hľadiska významný,“ uviedla centrálna banka minulý týždeň v správe o finančnej stabilite.

Mnohé západné firmy pri odchode zahrnuli do zmlúv o predaji aktív klauzuly o ich spätnom odkúpení, čo podľa centrálnej banky pomohlo podnikom pokračovať v prevádzke bez prerušenia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #zahraničie #Rusko