Vláda plánuje cenový strop na základné potraviny v supermarketoch

Britská vláda diskutuje o plánoch pre zavedenie cenového stropu na základné potraviny v supermarketoch v snahe pomôcť vyrovnať sa ľuďom s rastúcimi životnými nákladmi. Informuje o tom spravodajský portál BBC, ktorého zdroje z Downing Street zdôraznili, že iniciatíva nebude povinná.

29.05.2023 10:09
Supermarket / Potraviny / Foto: ,
debata (2)

Ceny potravín v apríli medziročne vzrástli o 19,1 percenta. Je to druhá najvyššia miera ich rastu za 45 rokov.

šeliga Čítajte viac Poslanci chcú zrýchliť mimoriadne splácanie hypotéky. Ľuďom to neodporúčame, hovorí expert

Nápad na zmrazenie cien základných potravinových tovarov, o ktorom ako prvé informovali noviny Daily Telegraph, je údajne v prípravnej fáze. Očakáva sa, že supermarkety si budú môcť vybrať, ktoré položky obmedzia, a že sa na iniciatíve podľa vzoru podobnej dohody vo Francúzsku zúčastnia len dobrovoľne.

Existujú však pochyby o tom, aký vplyv by cenový strop na základné potraviny mohol mať. Britské maloobchodné konzorcium vyhlásilo, že vláda by sa mala viac sústrediť na redukciu byrokracie, aby bolo možné nasmerovať zdroje na udržanie cien na čo najnižšej úrovni, a nie na „obnovenie cenových kontrol ako v 70. rokoch“. „Nebude to znamenať žiadny rozdiel v cenách. Vysoké ceny potravín sú priamym dôsledkom prudko rastúcich nákladov na energiu, dopravu a prácu, ako aj vyšších cien, ktoré platia výrobcovia potravín a poľnohospodári," vyjadril sa riaditeľ konzorcia pre potraviny a udržateľnosť Andrew Opie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #supermarket