Úroky na hypotékach rastú aj kvôli zvyšujúcim sa maržiam bánk

V minulosti boli marže bánk nižšie než 0,5 percenta, v súčasnosti sú na úrovni aj viac ako 2 percent.

28.05.2023 10:01
kalkulačka, peniaze, eurá, hypotéka, účty, splátka Foto:
Banky chcú pri hypotékach stále vyššie marže - aj to je jeden z dôvodov rastu úrokov.
debata (1)

Za nárastom úrokov pri hypotékach nie sú iba stúpajúce základné úroky, ale aj marže bánk, ktoré úrokové sadzby ešte zvyšujú. V minulosti boli nižšie než 0,5 %, v súčasnosti sú na úrovni aj viac ako 2 %. Upozornil na to generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti Sophistic Pro finance Radoslav Valko.

Video
Ide o peniaze: Kde klesajú a kde rastú ceny nehnuteľností? Ako sa dnes predávajú byty a domy? Odpovedá Matej Dobiš (Finančný kompas). Premiéra 12. 4. 2023. / Zdroj: TV Pravda

„V jednoduchosti sa dá povedať, že základná úroková sadzba je náklad banky. Teda to, za koľko si dané peniaze požičia a aký má náklad na to, že ich požičia niekomu inému,“ vysvetlil Valko s tým, že hrubá marža hovorí o tom, koľko banka na danom úvere zarobí. Valko zároveň uviedol, že ľuďom sa tak zvyšujú fixné náklady na bývanie. Situáciu by mohla podľa jeho slov vyriešiť regulácia v tomto smere.

Hovorkyňa Slovenskej bankovej asociácie (SBA) Daniela Gilányi sa však vyjadrila, že úrokové sadzby na hypotéky, teda dlhodobé úvery, sa odvíjajú od úrokových výnosov dlhodobých zdrojov, a nie od úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky (ECB).

Slovenská sporiteľňa, SLSP Čítajte viac Najväčšia banka znovu zdražuje hypotéky. Aké budú sadzby po novom?

„Vývoj úrokových sadzieb hypoték, ktorých rast je možné pozorovať v každej krajine Európskej únie a eurozóny, je v súlade s ekonomickým vývojom na finančných trhoch,“ uviedla pre TASR Gilányi s tým, že začiatkom januára 2022, keď sa priemerná úroková sadzba na nové úvery na bývanie pohybovala na úrovni 0,93 %, boli výnosy 10-ročných štátnych dlhopisov SR na úrovni 0,113 %. V marci 2023, keď sa priemerná úroková sadzba na nové úvery na bývanie pohybovala na úrovni 3,63 %, výnosy desaťročných štátnych dlhopisov SR dosahovali hodnotu 3,661 %. Podľa údajov Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) sa v máji pohybovali výnosy zo štátnych dlhopisov podľa dĺžky splatnosti od 3 % do 4 % ročne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úroky z hypotéky #marže bánk