Platobná neschopnosť hrozí USA už 5. júna

Pôvodne hrozila USA platobná neschopnosť už 1. júna. Nový dátum znamená viac času na rokovanie medzi republikánmi a demokratmi.

27.05.2023 13:29
USA / Vlajka / Zástava / Foto: ,
Ak by sa Spojené štáty technicky dostali do platobnej neschopnosti, teda ak by neplnili svoje záväzky, aj keď len niekoľko dní, mohlo by to zvýšiť úrokové sadzby a podkopať dôveru v americký dolár.
debata (1)

Americká ministerka financií Janet Yellenová v piatok (26. 5.) uviedla, že Spojené štáty budú mať pravdepodobne dostatočné rezervy na to, aby do 5. júna odložili prípadnú platobnú neschopnosť. Pôvodne sa predpokladalo, že ak sa politici nedohodnú na zvýšení dlhového stropu, USA sa môžu dostať do platobnej neschopnosti už 1. júna. Takto majú demokrati a republikáni o niečo viac času na rokovania.

„V súčasnosti odhadujeme, že ministerstvo financií nebude mať dostatok zdrojov na splnenie vládnych záväzkov, ak Kongres do 5. júna nezvýši dlhový strop alebo nepozastaví jeho platnosť,“ uviedla Yellenová v liste šéfovi Snemovne reprezentantov Kevinovi McCarthymu.

Energetika / Plošina / Plyn / Čítajte viac Plyn v EÚ je šesťnásobne drahší než na amerických trhoch. Čo nás čaká v najbližších rokoch?

Nový dátum poskytuje priestor potrebný pre rokovania medzi Bielym domom a republikánmi, ktoré sa podľa všetkého blížia ku kompromisnej dohode o zvýšení dlhového stropu na dva roky. Predtým bol takzvaný dátum X aktualizovaný naposledy 1. mája, keď Yellenová Kongresu oznámila, že Spojené štáty majú k dispozícii dostatok hotovosti na plnenie svojich záväzkov „do začiatku júna“.

Yellenová však v liste McCarthymu zdôraznila, že rezervy ministerstva financií sú už alarmujúco nízke a že ministerstvo musí prijímať mimoriadne opatrenia, aby malo dostatok prostriedkov na krytie záväzkov do spomínaného 5. júna. Spory týkajúce sa dlhového stropu spôsobili, že agentúra Fitch umiestnila najvyšší rating Spojených štátov do režimu sledovania z dôvodu jeho potenciálneho zníženia.

Predstavitelia Medzinárodného menového fondu (MMF) v piatok vo svojom predbežnom výročnom hodnotení Spojených štátov napísali, že „spory týkajúce sa federálneho dlhového stropu by mohli vytvoriť ďalšie systémové riziko pre americkú aj globálnu ekonomiku, ktorému by sa dalo úplne vyhnúť“.

Ak by sa Spojené štáty technicky dostali do platobnej neschopnosti, teda ak by neplnili svoje záväzky, aj keď len niekoľko dní, mohlo by to zvýšiť úrokové sadzby a podkopať dôveru v americký dolár. Podľa ekonómov súperi USA, a predovšetkým Rusko a Čína, s potešením sledujú súčasnú patovú situáciu v súvislosti s dlhovým stropom. Vedia totiž, že by mohli profitovať z oslabenia dôvery v americký dolár.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #platobná neschopnosť