Porovnali finančný majetok Slovákov. Pozrite si, ktorá kategória ľudí je najbohatšia a aké má príjmy

Za štyri roky Slováci výrazne zbohatli. Znížila sa tiež nerovnosť. Tieto pozitívne výsledky majú na svedomí nehnuteľnosti - Slováci ich nakupujú a ich cena rastie.

27.05.2023 05:00
Prasiatko na peniaze Foto:
Ilustračná foto.
debata (88)

Národná banka Slovenska (NBS) zverejnila výsledky 4. vlny Zisťovania o financiách a spotrebe domácností. Zisťovanie sa uskutočnilo v lete a na jeseň 2021 v spolupráci so Štatistickým úradom SR. Zúčastnila sa v ňom reprezentatívna vzorka 2 174 slovenských domácností.

NBS skúma aktíva, pasíva, príjmy aj spotrebu či finančnú gramotnosť, ale aj vplyv pandémie na zamestnanosť a celkovú finančnú situáciu. Koná sa v koordinácii s Európskou centrálnou bankou každé tri roky. Naposledy výsledky zverejnili v roku 2017, najnovšie zisťovanie sa posunulo kvôli pandémii. Autori štúdie sú Andrej Cupák, Judita Jurašeková Kucserová, Ján Klacso a Anna Strachotová.

financie, peniaze, dávky, plat, bankovky Čítajte viac Ak dlh slúži na prejedanie, tak máme zarobené na problémy. Odborníčka hovorí o finančnom bohatstve Slovákov

Hlavné zistenie je, že čisté bohatstvo typickej domácnosti sa medzi 2017 a 2021 zvýšilo takmer o 40 percent z 70-tisíc na 97-tisíc eur. Môže za to hlavne vlastníctvo nehnuteľnosti.

„Tento nárast bol výrazný aj v reálnom vyjadrení a najviac sa prejavil medzi mladými a domácnosťami s najnižším príjmom, resp. bohatstvom. K zvýšeniu bohatstva v najväčšej miere prispel vysoký rast cien nehnuteľností. Podiel domácností vlastniacich svoje hlavné bývanie ostal naďalej veľmi vysoký, na úrovni 90 percent,“ píšu autori v štúdii.

Aké sú hlavné zistenia v skratke:

* Bohatstvo slušne narástlo

Domácnostiam narástol za štyri roky majetok z 70 na 97-tisíc eur. Je to skoro 40-percentný nárast. Ak sa očistí o infláciu, ide o 25-percentný nárast. Priemernej domácnosti stúpol zo 104 na 126-tisíc eur.

Najviac najmladšej kategórii. Tým vo veku od 16 do 34 rokov narástlo čisté bohatstvo v nominálnom vyjadrení o 112 percent. Ak sa očistí o infláciu, tak narástlo až o 92 percent.

* Naše bohatstvo sú nehnuteľnosti

Domácnosti aj v 2021 držali najmä reálne aktíva, v rámci ktorých sa ich držba sústreďovala v hlavnom bývaní domácností. Vlastné bývanie tak tvorí vyše 70 percent z celkových aktív.

Najchudobnejším 20 percentám narástla hodnota nehnuteľností o 73 percent. Ak sa očistí od inflácie, v reálnom vyjadrení táto hodnota stúpla o 53 percent.

Veľké zastúpenie nehnuteľností na bývanie na celkovom majetku zobrazuje aj nasledujúci graf:

zväčšiť Podiel rôznych aktív na hrubom majetku podľa... Foto: Národná banka Slovenska
Rozloženie majetku Podiel rôznych aktív na hrubom majetku podľa decilov domácností - od najchudobnejších po najbohatších. Najväčší podiel na celkovom majetku reprezentujú nehnuteľnosti na bývanie - tmavomodrá farba.

* Nehnuteľnosti znížili nerovnosti

Nerovnosť bohatstva meraná indexom Gini klesla z 54 % v roku 2017 na 46 % v roku 2021. Hlavnými hnacími silami boli všeobecne vyššie ceny nehnuteľností spojené s rozšíreným vlastníctvom hlavného bývania.

* Príjmy utešene narástli, najviac mladším

Za štyri roky narástli aj hrubé príjmy typickej slovenskej domácnosti (31 percent), ale aj reálne príjmy (očistené od inflácie, 18 percent). V peňažnom vyjadrení ide o nárast na úroveň 21-tisíc eur.

Rast príjmov bol vyrovnaný naprieč socioekonomickými skupinami, výrazne vyšší rast príjmov dosiahli len mladé domácnosti. Za štyri roky príjmy očistené o infláciu narástli o 33 percent.

* Najbohatší je bratislavský región

Mediánové čisté bohatstvo domácnosti v Bratislavskom kraji je skoro 135-tisíc eur. Naopak v Banskobystrickom je to skoro dvakrát menej – 72-tisíc eur.

* Investujeme veľmi málo

9 z 10 domácností držalo svoje finančné prostriedky na bankových vkladoch a len necelých 6 % slovenských domácností sa zúčastnilo na finančnom trhu a investovalo do iných, menej konzervatívnych finančných aktív, napr. do akcií, dlhopisov alebo podielových fondov. Celkovo, finančné aktíva činili iba približne 11 % celkových aktív.

* Viac ľudí sporí

Podiel domácností, ktoré boli v roku 2021 schopné sporiť, sa zvýšil o 8 percentuálnych bodov na 40 %.

* Zadlženie stúplo

Kým v roku 2017 mala úver na bývanie približne každá piata domácnosť, v roku 2021 bola zaťažená úverom na bývanie už každá štvrtá, v prípade domácností do 44 rokov takmer každá druhá.

* Štruktúra dlhu sa mierne zmenila

Držba iného dlhu ako úveru na bývanie medzi rokmi 2017 a 2021 klesla z viac ako 21 % na menej ako 18 %. Zvýšil sa tiež objem nesplateného úveru na bývanie z 32-tisíc na 35-tisíc eur (mediánová hodnota).

* Covid-19 znížil príjmy

Každej tretine aktívnej domácnosti klesol príjem v čase pandémie. Išlo najmä o domácnosti živnostníkov, ale aj mladšie domácnosti, domácnosti pracujúce v kontaktne intenzívnych službách a v priemyselnej výrobe.

* Pandémia naučila ľudí pracovať z domu

Došlo k bezprecedentnému nárastu práce z domu. Pred pandémiou pracovalo menej ako 10 % zamestnancov aspoň občas z domu, toto číslo sa vyšvihlo na 32 percent.

© Autorské práva vyhradené

88 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #nehnuteľnosti #financie #NBS #majetok #Národná banka Slovenska