Prepočítali, koľko Slováci doplácajú na Ukrajincov. Drvivá väčšina ľudí žije v omyle

Celkový objem výdavkov priamo spojených s vojnou na Ukrajine dosiahol minulý rok 194 miliónov eur. Na druhej strane ale príjmy dosiahli 132 miliónov eur. To znamená, že Slovensko zaplatilo dokopy 61 miliónov eur. Celkovo opatrenia súvisiace s vojnou na Ukrajine navýšili deficit o 0,056 % HDP.

26.05.2023 13:49
debata (219)

Najväčšiu časť výdavkov tvorili príspevky na ubytovanie odídencov, tvrdí v novom poste Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Výdavky na humanitárnu pomoc dosiahli 45 miliónov eur, išlo najmä o podporu začlenenia detí, žiakov a študentov z Ukrajiny. Samotný vplyv sociálnych dávok, ktoré tvorili najmä dávky v hmotnej núdzi, predstavuje sumu 9 miliónov eur, pokračuje rozpočtová rada.

Na druhej strane, Slovensko obdržalo aj peniaze, ktoré putovali do štátnej kasy. Ide o 132 miliónov eur. „Tvorili ich najmä platba od západoeurópskych štátov na financovanie výroby húfnic určených pre Ukrajinu (92 mil. eur) a prijatý grant z Európskeho mierového nástroja vo výške 40 mil. eur,“ tvrdí rozpočtová rada.

V súvislosti s týmito číslami vychádza na hlavu jedného občana Slovenska 11 eur, prepočítal ekonóm rozpočtovej rady Martin Šuster.

V čase, keď ekonómovia prepočítavali, koľko Slovensko platí za pomoc Ukrajincom, zverejnili aj nový prieskum Globsecu. Z prieskumu však vyplýva, 69 percent Slovákov súhlasí s tvrdením, že pomoc Ukrajincom je na úkor domácich obyvateľov. Je to však ostrý kontrast s realitou.

219 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #peniaze #Slovensko #Ukrajina