Pracujúce deti už posielajú peniaze rodičom na dôchodku. Okolo Krajniakovho bonusu sa vynárajú problémy

Rodičovský dôchodok použitím celej svojej politickej váhy pretlačil do ústavy exminister práce Milan Krajniak. V súčasnosti tento nástroj vypláca prvé peniaze, no objavujú sa aj vážne problémy.

30.05.2023 05:00
Milan Krajniak Foto:
Exminister práce Milan Krajniak zo Sme rodina.
debata (99)

Rodičovský dôchodok je už realitou. Základná myšlienka tohto opatrenia, že pracujúce deti môžu rodičom posielať časť zo svojich dôchodkov priamo svojim rodičom v dôchodkovom veku. Tento nástroj sa dostal do ústavy teraz už štát poslal prvé dávky z tohto nástroja.

Tento nástroj sa stal jednou z vlajkových lodí hnutia Sme Rodina, no stretáva sa aj s veľkou kritikou. Ozývajú sa hlasy, že tento nástroj je diskriminačný, navyše praktické fungovanie rodičovského dôchodku vyvoláva nejasnosti okolo ochrany osobných údajov.

Video
Martin Kontúr, hovorca Sociálnej poisťovne o rodičovských dôchodkoch / Zdroj: TV Pravda

„Poškodenými nie sú len dôchodcovia, ktorých deti sú už samé v dôchodkovom veku, už nežijú alebo sú zdravotne ťažko postihnuté. Doplatia na to aj tisícky dôchodcov s chybnými rozhodnutiami a ich deti, ktorých osobné údaje boli zneužité. Zabudnúť nesmieme ani na pracovníkov a pracovníčky Sociálnej poisťovne a matrík, ktorí sú v týchto dňoch pre tento nezmysel preťažení,“ uviedol Peter Cmorej (Saska).

Rodičovský dôchodok sa aktuálne týka viac ako 850-tisíc dôchodcov a ich detí. Problémom pokiaľ ide o osobné údaje je aj to, že Sociálna poisťovňa dôchodcom prezrádza, koľko ich deti zarábajú. Z údajov o rodičovskom dôchodku sa dá tiež zistiť, ktoré dieťa sa rozhodlo, že nechce, aby peniaze z jeho odvodov išli rodičom. Svetonázorové spory o to, či je rodičovský dôchodok správny nástroj ako podporiť dôchodcov, tak vystriedali praktické problémy, ktoré na povrch vyplávali v čase, keď sa tento nový inštitút v slovenskom systéme sociálneho zabezpečenia začína uplatňovať.

Denník Pravda pripravila odpovede na dôležité otázky:

Aká je výška rodičovského dôchodku?

Výška rodičovského dôchodku je maximálne 1,5 percenta jednej dvanástiny úhrnu vymeriavacieho základu dieťaťa spred dvoch rokov. V roku 2023 bude táto hodnota maximálne 21,80 eura mesačne pre jedného rodiča. Ak niekto zarábal tisíc eur v hrubom, rodičovi v penzii príde 15 eur za mesiac a 180 eur za rok.

Musia rodičia v preberajúci dôchodok žiadať o vyplatenie dôchodku?

Nie. Systém je nastavený tak, že rodičia, ktorí majú na nárok na rodičovský dôchodok, ho dostanú automaticky.

Čo ak dieťa nechce, aby jeho rodič dostával z jeho zárobku dôchodok.

Pracujúce dieťa môže požiadať o to, aby jeho matka a otec rodičovský dôchodok nedostávali. Musia to ale aktívne oznámiť Sociálnej poisťovni.

Podať vyhlásenie na účely nároku na rodičovský dôchodok je možné len raz ročne. „Keď nárok na rodičovský vznikne, trvá nasledovných päť rokov. Ak napríklad do konca augusta roku 2024 Sociálnej poisťovni doručíte vyhlásenie, že si neželáte zasielať rodičovský dôchodok jednému alebo obom rodičom a týmto rodičom medzitým automaticky vznikol nárok 1. januára 2023, nárok na rodičovský dôchodok zanikne od 1. januára 2028,“ informuje Sociálna poisťovňa.

Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak: Progresívci sú extrémisti. Treba silný štát, reťazce cez pandémiu zarobili a teraz „žmýkajú“ Slovákov

Zistí rodič koľko zarába dieťa?

Zistí. Sociálna poisťovňa totiž ku konkrétnemu dieťaťu priradí jeho vymeriavací základ, z ktorého rodičovi plynie rodičovský dôchodok. Sociálna poisťovňa tvrdí, že takto postupovať musí a inú možnosť nemá. „Tieto údaje Sociálna poisťovňa musí v rozhodnutí o priznaní rodičovského dôchodku uviesť, aby bolo zrejmé, na základe akých údajov nárok priznala a z akých údajov vychádzala pri výpočte sumy rodičovského dôchodku,“ hovorí Sociálna poisťovňa.

Okolo toho, či inštitút rodičovského dôchodku neporušuje princípy ochrany osobných údajov, sú ale nejasnosti. Aktuálne sa strana Saska obrátila na Úrad na ochranu osobných údajov s tým, že Slovensku hrozia vysoké pokuty. „Zásah do práv na ochranu osobných údajov, ktorý je sprevádzaný zverejňovaním výšky mzdy detí, môže v konečnom dôsledku znamenať pre Slovenskú republiku pokutu až vo výške 20 miliónov eur,“ upozorňujú predstavitelia strany SaS s tým, že v súvislosti s porušením ochrany osobných údajov sa pripravuje hromadná žaloba.

Môžem dôchodok poslať len jednému z rodičov a poslať mu rodičovský dôchodok aj toho druhého?

Toto možné nie je. Dieťa sa môže rozhodnúť, že jeden rodič nemá tento druh dôchodku dostávať. Nasmerovať ho do rúk druhého z rodičov ho ale nemôže.

Ako sa dôchodok vypláca?

Dôchodok štartuje tento rok a nábeh bude jednorazový. To sa ale zmení. „Po prvý raz dostane svoj dôchodok, prilepšený už o rodičovský bonus, vyše 850-tisíc slovenských starobných dôchodcov. K dôchodku si prilepšia v priemere o 300 eur. Peniaze dostanú vyplatené za tento rok v jednej dávke. Ten nasledujúci bude rodičovský bonus súčasťou ich mesačného dôchodku, a teda sa rozpočíta na dvanásť mesačných súm,“ hovorí exminister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

SR Bratislava NRSR parlament 90. schôdza BAX Čítajte viac Poslanci odklepli dôchodcom štedré zmeny: zvýšia sa mimoriadne penzie, rodičovský bonus dostane viac seniorov

V rozhodnutí o dôchodku nie sú všetky deti. Prečo?

Dôvodov môže byť viac. Dieťa sa mohlo rozhodnúť, že si neželá posielať svojim rodičom túto dávku. Druhou možnosťou je, že dieťa nebolo v roku 2021 dôchodkovo poistené. To je napríklad situácia, keď dieťa v roku 2021 nepracovalo, prípadne pracovalo v zahraničí a neexistuje teda vymeriavací základ, z ktorého by sa dôchodok vypočítaval.

Treťou možnosťou je administratívna chyba. Sociálna poisťovňa používa register fyzických osôb, ktorý vedie Ministerstvo vnútra. Ak sa v tomto registri dieťa nenachádza, Sociálna poisťovňa v jeho mene rodičovský dôchodok nepošle. Ak takáto situácia nastane, je potrebné kontaktovať Sociálnu poisťovňu.

Ak sa stala chyba, rodičia môžu na vyplácanie dôchodku čakať mesiace. „Sociálna poisťovňa nárok na rodičovský dôchodok preskúma a rodičovský dôchodok doplatí čo najskôr. Na preskúmanie má Sociálna poisťovňa 60 dní, v mimoriadne zložitých konaniach 120 dní,“ hovorí Sociálna poisťovňa.

Môže tento dôchodok získať aj niekto iný ako rodič?

Áno. Biologický rodič nie je jediný, kto môže byť oprávnený poberať rodičovský dôchodok. Nárok vzniká aj osvojiteľom dieťaťa a fyzickej osobe, ktorej bolo dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov. „Ak vznikne nárok na rodičovský dôchodok viacerým poberateľom dôchodku, maximálna výška rodičovského dôchodku je tri percentá z vymeriavacích základov dieťaťa. Takto určená suma zároveň nemôže byť vyššia než 43,60 eura mesačne, čo predstavuje tri percentá jednej dvanástiny 1,2-násobku všeobecného vymeriavacieho základu platného v kalendárnom roku 2021,“ uvádza Sociálna poisťovňa.

Nárok na túto dávku nevzniká penzistovi od nevlastných detí, ktoré mal poberateľ v starostlivosti bez rozhodnutia súdu po sobáši. Ak si teda napríklad muž zobral ženu, ktorá do manželstva a spoločnej domácnosti prišla s vlastnými deťmi, tieto deti sa nemôžu rozhodnúť, že budú zo svojich odvodov prispievať na starobu nevlastnému otcovi.

Čo sa stane, ak dieťa stratí prácu?

Zjednodušene povedané, vyplácanie dôchodku naviazaného na odvody dieťaťa sa zastaví. Ak rodičovi v roku 2023 dostáva tento druh dôchodku znamená to, že dieťa odvádzalo odvody v roku 2021. Ak napríklad toto dieťa nebude pracovať počas celého roku 2024 znamená to, že rodič nebude dostávať rodičovský dôchodok v roku 2026. Nárok na neho síce mať bude, no suma, z ktorej sa bude vyplácať, bude nula. Dôvodom je práve to, že dieťa nepracovalo. Výška rodičovského dôchodku sa každý rok prehodnocuje podľa výšky vymeriavacieho základu.

úspory, dôchodok, penzia, peňaženka, peniaze, Čítajte viac Suma na dôchodku vyššia až o 50 percent. V penziách začnú platiť kľúčové zmeny

Kritici rodičovského dôchodku hovoria, že je diskriminačný­. Prečo?

Tento argument stojí na dvoch základných nohách. Prvou je, že dizajn tohto opatrenia neumožňuje vyplácanie rodičovského dôchodku tým rodičom, ktorých deti pracujú v zahraničí. Druhým argumentom je to, že výška príspevku sa odvíja od toho koľko dieťa zarába. V očiach štátu si tak rodič zaslúži menej v prípade, ak sa jeho dieťa rozhodlo pre kariéru v oblasti, kde sú zárobky typicky nižšie.

Milan Krajniak, ktorý rodičovský dôchodok pretlačil, túto kritiku dlhodobo odmieta. „V ústave sme na môj návrh zaviedli právo, že sa každé pracujúce dieťa môže rozhodnúť, že chce postúpiť časť svojich zaplatených odvodov priamo svojmu rodičovi. Ak sa tieto pracujúce deti rozhodli toto svoje právo využiť, je to jednoducho právo, ktoré využili. Neviem, čo je na tom neférové,“ povedal v máji v rozhovore pre denník Pravda.

Zatiaľ neprišlo rozhodnutie o rodičovskom dôchodku. Prečo?

Úrady túto agendu spracúvajú postupne a mnohým dôchodcom rozhodnutie ešte príde. „Zákonná lehota na posúdenie nároku na rodičovský dôchodok v roku 2023 je do 30. septembra 2023. Ak nedostanete rozhodnutie o priznaní rodičovského dôchodku najneskôr do polovice októbra 2023, odporúčame vám obrátiť sa na pobočku Sociálnej poisťovne alebo Informačno-poradenské centrum,“ hovorí Sociálna poisťovňa.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #Sme rodina #Milan Krajniak #rodičovský dôchodok