Rodičovský dôchodok môže mať problémy. Zverejnili ste váš plat rodičom v penzii?

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa listom obracia na Úrad na ochranu osobných údajov SR pre možné porušenie všeobecného nariadenia Európskej únie na ochranu osobných údajov (GDPR) pri vyplácaní rodičovského dôchodku.

26.05.2023 13:23
debata (35)

Zásah do práv na ochranu osobných údajov, ktorý je sprevádzaný zverejňovaním výšky mzdy detí, môže podľa liberálov v konečnom dôsledku znamenať pre Slovensko pokutu až vo výške 20 miliónov eur. V tlačovej správe to uviedol hovorca SaS Ondrej Šprlák.

SR Bratislava NRSR parlament 90. schôdza BAX Čítajte viac Poslanci odklepli dôchodcom štedré zmeny: zvýšia sa mimoriadne penzie, rodičovský bonus dostane viac seniorov

„V posledných dňoch sa šíria viaceré príbehy o tom, ako sa celé rodiny rozprávajú o výške platov svojich detí a súrodencov. Niektorí sa navyše dozvedajú informácie o nemanželskom dieťati svojho partnera, iní sú na pochybách, či im dieťa rodičovský dôchodok odoprelo alebo iba Sociálna poisťovňa urobila chybu," uviedol tímlíder SaS pre sociálne veci a poslanec Národnej rady SR Peter Cmorej.

K tejto informácii sa podľa neho okrem rodiča dieťaťa môže dostať napríklad aj aktuálny partner rodiča, ktorý nemusí byť druhým rodičom dieťaťa a osoby, ktoré sa o poberateľa tohto dôchodku starajú.

Igor Daniš aktual Čítajte viac „Úprimnosť“ v rodine podľa Krajniaka

„Podľa judikatúry Súdneho dvora EÚ je mzda osobným údajom, preto je na ňu uplatniteľné GDPR. Toto všetko sa deje v dôsledku flagrantného konania Milana Krajniaka," tvrdí Cmorej. Podľa informácií SaS sa navyše v týchto dňoch pripravuje hromadná žaloba dotknutých občanov proti Slovenskej republike za spôsobenú nemajetkovú ujmu. „Vzhľadom na rozsah a intenzitu porušenia je vysoko pravdepodobné, že za nápad Milana Krajniaka zaplatíme ešte raz my všetci,“ doplnil Cmorej.

Rodičovský dôchodok SaS dlhodobo kritizovala ako ideový, nedomyslený a vysoko diskriminačný návrh. „Poškodenými nie sú len dôchodcovia, ktorých deti sú už samé v dôchodkovom veku, už nežijú alebo sú zdravotne ťažko postihnuté. Doplatia na to aj tisícky dôchodcov s chybnými rozhodnutiami a ich deti, ktorých osobné údaje boli zneužité. Zabudnúť nesmieme ani na pracovníkov a pracovníčky Sociálnej poisťovne a matrík, ktorí sú v týchto dňoch pre tento nezmysel preťažení,“ dodal Cmorej.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský dôchodok