Top 5 správ z ekonomiky. Lidl vedie cenovú vojnu a sankcie na ropu strácajú na sile

Poslancov čaká zrejme už len júnová schôdza. Potom sa vyberú na letné prázdniny. Náš parlament je unikát aj v tom, že v lete je prázdny a poslanci majú voľno. To nikde inde vo svete nie je bežné. Tentokrát to síce pre nich nebudú obyčajné prázdniny, keďže mnohí chcú o miesto v parlamente znovu zabojovať. Z parlamentných lavíc sa tak presúvajú na billboardy.

28.05.2023 08:00
Lidl Pezinok Foto:
Ilustračná foto.
debata (16)

Denník Pravda aj tento týždeň vybral a okomentoval najdôležitejšie ekonomické správy uplynulých sedem dní.

Kam zmizli gumené medvedíky

Lidl zvádza cenovú vojnu so známou značkou Haribo. V ich predajniach po celej Európe tak z pultov miznú gumový medvedíci a ďalšie produkty Haribo. Diskontný predajca a výrobca cukroviniek prestali spolu obchodovať. Nemecký denník Wirtschafts Woche píše, že dôvodom je spor o ceny.

Výpadok produktov sa dotkne napríklad aj susedného Česka. Slovenský trh spory o ceny obídu. Hovorca spoločnosti Lidl Tomáš Bezák pre denník Pravda hovorí, že predajní spoločnosti Lidl na Slovensku sa táto situácia nedotkne, nakoľko výrobky spoločnosti Haribo sa v ich ponuke nenachádzajú. „Naši zákazníci však majú na výber napríklad z mnohých výrobkov našich privátnych značiek,“ tvrdí pre Pravdu.

Takéto cenové vojny sú medzi výrobcami a reťazcami bežné. Vysoká inflácia však tieto vzťahy ešte viac vystupňovala. Výrobcovia sa na jednej strane snažia premietnuť zvýšené náklady do svojich produktov. Oprávnene im napríklad stúpli napríklad za energie či dopravu. Na druhej strane predajcovia musia čeliť tlaku zákazníkov, ktorí pozorne sledujú každé navýšenie ceny a obracajú každé euro v snahe ušetriť. Ešte väčšie boje o ceny zvádzal v apríli najväčší maloobchodný predajca v Nemecku, ktorou je spoločnosť Edeka. Diskont zmrazil objednávky pre zhruba 17 výrobcov.

Sankcie strácajú na sile

Keď začiatkom roka príjmy Ruska z predaja ropy prudko klesli, bol to jasný dôkaz toho, že sankcie západných krajín sú účinné. Potom však prišli dva jarné mesiace a príjmy z predaja ruskej ropy sa dostali na najvyššiu úroveň od novembra 2022. Európska únia zaviedla embargo na prepravu ruskej ropy tankermi koncom vlaňajška a najmocnejšie krajiny sveta uvalili vo februári cenový strop na ruskú ropu. Moskva však dokázala zvýšiť príjmy z exportu ropy aj napriek týmto krokom, ukazuje analýza fínskeho Centra pre výskum energie a čistého ovzdušia (CREA).

Ropná vojna Západu proti Rusku tak začína strácať na sile. „EÚ si nesplnila svoj záväzok, že bude revidovať cenový strop každé dva mesiace, aby zabezpečila, že tento strop zostane nižší ako priemerná trhová cena,“ povedal analytik CREA a spoluautor správy Lauri Myllyvirta. To je podľa neho jasný dôkaz o tom, že politika cenového stropu prestáva fungovať.

Výsledkom je, že Moskve sa opäť zvyšujú daňové príjmy z predaja ropy. Po prepade na dno zo začiatku roka sa daňové príjmy Ruska z ťažby ropy vďaka zvýšenému predaju zotavujú. Hrozí tak, že Moskva bude mať ďalšie zdroje na financovanie svojej vojnovej mašinérie. Západ by tak mal opäť prevziať iniciatívu a znížiť strop na ropu bližšie k ruským výrobným nákladom. Tie sú podľa CREA na úrovni 15 dolárov za barel.

Verejné financie sa vymkli spod kontroly

Pandémia, ruská agresia na Ukrajine a energetická kríza. Ťažké roky sa podpisujú pod zlým stavom verejných financií. Situácia je podľa nového ministra financií Michala Horvátha alarmujúca a treba pripraviť plán, ako dať spoločné financie späť do dobrej kondície. Rozhodol sa preto nechať budúcej vláde viacero možností, ako ich ozdravovať. Šetriť sa dá na výdavkovej či príjmovej strane. V praxi to môže znamenať, že aparát štátnej správy bude štíhlejší alebo sa zvýšia dane. Možností je neúrekom. Bude až na budúcej vláde, ktoré opatrenia z menu si vyberú.

Michal Horváth Čítajte viac Nový minister financií: Verejné financie sa vymkli spod kontroly, musíme konať

„Pripravíme menu. Z toho si potom politici budú môcť vybrať. Tvorba rozpočtu je a musí byť demokratický proces. Občania prejavia svoju vôľu vo voľbách a politici, ktorí budú zvolení, si budú môcť rozpočet prispôsobiť. Je dôležité, aby rozpočet rešpektoval to, že potrebujeme ozdraviť verejné financie,“ tvrdí v rozhovore pre denník Pravda. Bude až na budúcej vláde, ktoré opatrenia z menu si vyberú.

Zároveň Horváth upozorňuje, že tatranský tiger stráca dych. Obyvateľstvo starne a zažívame odlev mozgov. Už ani pracovná sila nie je veľmi lacná. Tento súbor faktorov spôsobil, že stagnujeme. Model montážnej dielne sa vyčerpáva. Rast hospodárstva je dnes už len zlomkom toho, čo sme zažívali v najlepších rokoch ekonomického rozvoja. Ekonomiku potrebujeme znovu naštartovať. „Slovensko sa musí úplne zásadne zamyslieť nad tým, ako inovuje, ako organizuje školstvo, verejnú správu, ten zoznam by mohol byť dlhý. My ho iste za ten krátky čas, čo sme tu, nedokážeme vyriešiť, no skúsime niečo pripraviť pre budúce administratívy,“ vysvetľuje.

Nemecko spadlo do recesie, ukazuje graf týždňa

Najsilnejšia ekonomika Európskej únie sa prepadla do recesie. Ukazujú to údaje nemeckého štatistického úradu. Ide o technickú recesiu, ktorá nastáva po medzikvartálnom poklese hrubého domáceho produktu v dvoch štvrťrokoch po sebe. Na Nemeckej ekonomike je závislých mnoho slovenských firiem. Je to náš najväčší obchodný partner.

Ako rástla nová Eurovea? Pozrite si vo videu týždňa

Štyri roky v jedinej minúte. Pozrite sa, ako rástla nová Eurovea, najväčšie nákupné centrum na Slovensku.

Video

Ďalšie články jednou vetou:

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #správy