Výnosy z 200 miliárd eur zmrazených Rusku plánuje únia poslať Ukrajine

Európska únia plánuje využiť na pomoc Ukrajine výnosy z peňazí zmrazených ruským bankám či oligarchom. Podľa zdrojov denníka Financial Times v stredu zástupcovia Európskej komisie a členských krajín rokovali o možnostiach ako použiť zisky z takmer 200 miliárd eur uložených v medzinárodnom vyrovnávacom centre Euroclear.

25.05.2023 11:52
Šéf Kremľa Vladimir Putin. Foto: ,
Šéf Kremľa Vladimir Putin.
debata (1)

Európske krajiny však podľa diplomatov a únijných činiteľov najprv chcú preveriť, či nehrozia prípadné úspešné žaloby z ruskej strany.

EÚ od vlaňajšieho začiatku ruskej invázie na Ukrajinu začala na Moskvu ukladať sankcie, ktoré okrem iného viedli k prerušeniu transakcií a zmrazeniu bezprecedentných súm. Niektoré únijné krajiny na čele s Poľskom či pobaltskými štátmi presadzujú, aby sa časť týchto peňazí využila na pomoc Ukrajine. Kyjevu sa kvôli vojne nedostáva financií na bežný chod štátu, bude však potrebovať aj neskoršiu masívnu podporu pri povojnovej rekonštrukcii krajiny.

8 ukrajina stop vojne Čítajte viac Ruské besnenie na Ukrajine. Hodnota obnovy je nevyčísliteľná

Priame zhabanie peňazí je podľa únijných právnikov legálne ťažko uskutočniteľné, preto sa teraz EÚ zaoberá možnosťou využiť úroky z investovaných peňazí. Pri najväčšom svetovom stredisku pre medzinárodné zúčtovanie platieb Euroclear v súčasnosti leží 196,6 miliardy eur, z čoho 180 miliárd eur sú aktíva Ruskej centrálnej banky. Centrum s nimi nakladá a len počas prvého štvrťroka tohto roka hlásilo zisky z úrokov 734 miliónov eur. Pri bežných transakciách peniaze používa na vlastné účely, zmrazený majetok je však mimoriadny prípad.

„Nie je úplne jasné, komu tieto úroky patria,“ povedal FT jeden z účastníkov stredajšieho rokovania, podľa ktorého by financie mohli zamieriť na Ukrajinu.

Ďalší zdroj listu povedal, že finančné inštitúcie ako Euroclear sídliaci v Belgicku či luxemburský Clearstream nemajú jasno, čo s peniazmi urobiť, a že možnosť ich odoslania do Kyjeva je sľubná.

Euroclear však čelí kvôli zhabaniu spomínaných platieb žalobám od ruských finančných inštitúcií a nechce s výnosmi nijako nakladať, kým nebude jasný ďalší vývoj situácie.

Lídri dvadsaťsedmičky európskych krajín by o možnostiach využitia ruských peňazí pre Ukrajinu mali debatovať na summite koncom júna. Experti odhadujú, že na bežný chod štátu sa Kyjevu nedostávajú tri miliardy eur mesačne. Zhruba polovicu týchto peňazí EÚ posiela Ukrajine formou pôžičiek, ďalšie peniaze chce zohnať na povojnovú obnovu krajiny. Jej osud je však podľa únijných činiteľov zatiaľ veľmi neistý vzhľadom na ťažko predvídateľné pokračovanie konfliktu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Ukrajina #ruské banky