Koniec prorodinného balíčka z dielne Matoviča? Taraba avizuje škrty

Prorodinný balík z dielne Igora Matoviča čakajú výrazné zmeny. Minister životného prostredia Tomáš Taraba avizuje, že ho čaká s istotou okresanie.

17.04.2024 15:24
debata (255)
Igor Matovič o rodinnom balíčku
Video

„Prorodinný balík bude okresaný, to je istota,“ povedal v rozhovore pre portál Postoj. Podľa neho ešte nie je zrejmé, že či budú okresané rodinné prídavky, alebo daňový bonus. Dodáva, že v koalícii Matovičov balík nemá veľkú podporu a je voči nemu veľká oponentúra.

„Musíme nájsť balans na udržanie medzi čo najadresnejším sociálnym štandardom ľudí a medzi ozdravením verejných financií. Pod ochranou sociálneho štandardu si však nepredstavujem plytvanie,“ povedal pre portál.

SR MH ceny energie 2024 BAX Čítajte viac Dotácie na lacný plyn sa skončia, príde cenový skok. Analytici predpovedajú, čo čaká domácnosti

Najskôr to mal byť nástroj na zvyšovanie pôrodnosti na Slovensku, neskôr bol prezentovaný ako protiinflačné opatrenie. Reč je o rodinnom balíku dielne Igora Matoviča, ktorý bol predstavený ešte na jeseň 2021. Jeho súčasťou boli pôvodne vyššie prídavky na deti, vyšší daňový bonus či takzvané krúžkovné pre deti. Nakoniec však z krúžkovného nebolo nič. Prorodinný balík zľudovel pod označením „dvesto eur na dieťa“.

Toto heslo sa dostalo na bilbordy a sám Igor Matovič ho propagoval ako jeden z najvýraznejších úspechov tohto jeho vládnutia. Pripomeňme, že ide o 60 eur v prídavkoch na dieťa a maximálne 140 eur v daňovom bonuse na dieťa. Matovičovi sa návrh podarilo pretlačiť v parlamente aj za pomoci hlasov kotlebovcov z ĽS NS. Matoviča podržali aj ďalší traja poslanci, ktorí vyšli z ĽSNS – Filip a Štefan Kuffa, Tomáš Taraba. Krátko po parlamentných voľbách pre nezhody všetci traja z klubu ĽS NS vystúpili.

Už v tom čase viacero odborníkov upozorňovalo, že Matovičov balík nenaplní sľubované demografické ciele a namiesto protiinflačného cieľa rast cien ešte viac podporí. Podľa nich bola pomoc extrémne drahá a odkázaní ľudia z nej dostanú len málo. Rozpočtová rada tiež napríklad upozorňovala, že pomoc je plošná a najviac eur pristane v peňaženkách bohatších rodín.

255 debata chyba
Viac na túto tému: #Matovičova reforma #rodinný balíček