Obavy sa naplnili. Najsilnejšia ekonomika v EÚ sa prepadla do recesie

Vo štvrtom štvrťroku nemecká ekonomika klesla o 0,5 percenta. Recesia je obvykle definovaná ako dva štvrťroky medzikvartálneho ekonomického poklesu za sebou.

25.05.2023 09:16 , aktualizované: 09:30
Nemecko Habeck Foto:
Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck
debata (19)

Nemecká ekonomika sa v prvom štvrťroku tohto roku prepadla do recesie. Podľa revidovaných údajov sa hrubý domáci produkt v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi znížil o 0,3 percenta, uviedol spolkový štatistický úrad Destatis. Pôvodne štatistici uvádzali, že rast v prvom štvrťroku stagnoval, informujú České noviny.

Vo štvrtom štvrťroku ekonomika klesla o 0,5 percenta. Recesia je obvykle definovaná ako dva štvrťroky medzikvartálneho ekonomického poklesu za sebou.

Technická recesia

„Po tom, ako HDP už koncom roka 2022 skĺzol do záporných hodnôt, nemecká ekonomika zaznamenala dva negatívne štvrťroky po sebe,“ uviedla prezidentka Destatisu Ruth Brandová.

Za tzv. technickú recesiu sa zvyčajne považuje medzikvartálny pokles hrubého domáceho produktu (HDP) v dvoch štvrťrokoch po sebe. To však ešte nemusí nutne znamenať prepad výkonu ekonomiky za celý rok.

Mierna zima a dostatok plynu

V Nemecku sa najmä vďaka miernej zime nenaplnili najhoršie scenáre, ako napríklad významný nedostatok zemného plynu. Súkromná spotreba nedokázala pozitívne prispieť k výkonu ekonomiky vzhľadom na vysokú infláciu. Podľa spresnených údajov výdavky domácností na potraviny a nápoje, ako aj na obuv a oblečenie v prvom štvrťroku 2023 v medzik­vartálnom porovnaní klesli.

Tempo rastu cien sa v poslednom období síce spomalilo, medziročná miera inflácie 7,2 % evidovaná v apríli však zostala stále vysoká.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #recesia