EÚ poslala Ukrajine ďalšie peniaze. Miliardy majú udržať vojnou zmietaný štát v chode

Európska komisia (EK) v utorok uskutočnila v poradí štvrtú platbu vo výške 1,5 miliardy eur v rámci tohoročného balíka makrofinančnej pomoci pre Ukrajinu v celkovej hodnote 18 miliárd eur.

23.05.2023 15:01
Ukrajina, vlajka Foto:
Ukrajinská vlajka.
debata (4)

Komisia pripomenula, že prostredníctvom tohto nástroja sa EÚ snaží Ukrajine pomôcť pokryť jej okamžité potreby financovania fungovania štátu stabilnou, predvídateľnou a značnou finančnou podporou.

Najnovšia platba pomôže Ukrajine naďalej vyplácať mzdy a dôchodky a udržiavať základné verejné služby v prevádzke, ako sú nemocnice, školy a bývanie pre presídlených ľudí. Ukrajine umožní zabezpečiť makroekonomickú stabilitu a obnovovať kritickú infraštruktúru zničenú Ruskom počas jeho útočnej vojny, ako je energetická infraštruktúra, vodné systémy, dopravné siete, cesty a mosty.

8 ukrajina stop vojne Čítajte viac Ruské besnenie na Ukrajine. Hodnota obnovy je nevyčísliteľná

Utorňajšia platba prichádza po tom, ako EK 23. apríla zistila, že Ukrajina uspokojivo napreduje pri implementácii dohodnutých politických podmienok a spĺňa požiadavky na podávanie správ, ktorých cieľom je zabezpečiť transparentné a efektívne využívanie poskytnutých finančných prostriedkov.

Podľa správy EK Ukrajina dosiahla významný pokrok v oblasti posilnenia právneho štátu, posilnenia finančnej stability, zlepšenia fungovania plynárenského systému a podpory lepšej podnikateľskej klímy. Toto zistenie umožní vyplatenie ďalšej mesačnej platby zo strany EK vo výške 1,5 miliardy eur aj v júni.

Celkovo od začiatku vojny predstavuje podpora EÚ pre Ukrajinu a Ukrajincov približne 70 miliárd eur. Zahŕňa to finančnú, humanitárnu, núdzovú rozpočtovú a vojenskú podporu Ukrajine zo strany EÚ, jej členských štátov a európskych finančných inštitúcií, ako aj zdroje, ktoré sú k dispozícii na pomoc členským štátom uspokojiť potreby Ukrajincov na úteku pred vojnou.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #pomoc Ukrajine