Nová norma Bruselu nás potopí. Autá budú drahšie o tisícky eur, nezamestnanosť porastie, varuje Hirman

Pokiaľ vstúpi do platnosti nová emisná norma Euro 7, prinesie to od roku 2025 zdraženie automobilov minimálne o 2-tisíc eur, zrušenie výroby lacnejších automobilov a rast nezamestnanosti. Na utorkovej tlačovej konferencii mimoparlamentnej strany Demokrati na to upozornil exminister hospodárstva Karel Hirman. Je podľa neho dôležité, aby sa noví ministri tejto téme venovali a v Bruseli presadzovali záujmy Slovenska, ktoré je závislé od výroby automobilov.

23.05.2023 11:45
Karel Hirman Foto:
Exminister hospodárstva Karel Hirman.
debata (24)

Pokiaľ vstúpi do platnosti nová emisná norma Euro 7, prinesie to od roku 2025 zdraženie automobilov minimálne o 2-tisíc eur, zrušenie výroby lacnejších automobilov a rast nezamestnanosti.

Video
Exminister Hirman sa vyjadruje k norme Euro 7. / Zdroj: TV Pravda

Na utorkovej tlačovej konferencii mimoparlamentnej strany Demokrati na to upozornil exminister hospodárstva Karel Hirman. Je podľa neho dôležité, aby sa noví ministri tejto téme venovali a v Bruseli presadzovali záujmy Slovenska, ktoré je závislé od výroby automobilov.

Karel Hirman Čítajte viac Exminister Hirman: To, čo spravil Putin, si nedovolil nikto pred ním. Strelili si s Gazpromom do nohy

Automobilky podľa Hirmana nebudú schopné pripraviť v takom krátkom čase výrobu niektorých modelov podľa novej normy a niektoré sa už vyjadrili, že v roku 2025 zastavia ich výrobu. „Toto nie je strašenie. To sú výstupy z automobilového priemyslu,“ povedal Hirman. Pokiaľ bude emisná norma bez zmien prijatá, bežný občan si už podľa neho nebude môcť dovoliť kúpiť nové auto.

Euro 7 podľa exministra nedáva zmysel ani z toho dôvodu, že znižuje emisie iba o dve až päť percent, a navyše sa EÚ už dohodla na zákaze výroby nových áut so spaľovacím motorom od roku 2035. Norma sa má týkať aj nákladných vozidiel a autobusov, i keď s dvojročným odkladom účinnosti. Nie je však podľa Hirmana jasné, ako sa s Euro 7 vyrovnajú výrobcovia týchto vozidiel.

sulik Čítajte viac Čo sa dialo v Expo Dubaj za čias Sulíka? Hirman teraz odkrýva veľké nezrovnalosti

Riešením, ako výraznejšie znížiť emisie z dopravy na Slovensku, je podľa člena mimoparlamentnej strany Jána Šubáka zníženie priemerného veku vozidiel náhradou starých vozidiel, ktoré majú podstatne vyššie emisie, za nové. Majitelia by mali byť motivovaní napríklad štátnou dotáciou za vyradenie starého vozidla.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #automobily #emisná norma Euro 7 #Karel Hirman