Žijeme z ruky do úst, Slováci vo veľkom siahajú na svoje úspory

Rast cien na Slovensku zatiaľ nemá vplyv na spotrebu domácností. Napriek tomu, že ceny sú vyššie, spotreba Slovákov neklesá, inflácia spôsobuje, že obyvatelia prestali sporiť, nie utrácať. To, že si reálne môžeme za svoje výplaty dovoliť menej, Slováci zatiaľ ignorujú.

23.05.2023 05:00
úspory, dôchodok, penzia, peňaženka, peniaze, Foto: ,
Peniaze utrácame ďalej aj napriek inflácii, strácame schopnosť sporiť.
debata (141)

Chuť míňať peniaze sa na Slovensku neznižuje. „Reálna spotreba slovenských domácností sa napriek rekordnej inflácii do konca roka 2022 neprepadla, práve naopak. Množstvo tovarov a služieb, ktoré si ľudia zakúpili, rástlo, i keď príjmy obyvateľov po zohľadnení inflácie stagnovali. V porovnaní s obdobím pred pandémiou Slovenky a Slováci spotrebovali objemovo menej tovarov a služieb len počas pandemických lockdownov, no nie v časoch vyššej inflácie od júna 2021,“ upozorňuje Michal Marenčák, analytik ekonometrického modelovania z Národnej banky Slovenska (NBS).

Michal Horváth Čítajte viac Musíme konať, odkazuje nový šéf rezortu financií. Sme na tom zle, Slovensko je nadmerne zadlžená krajina, tvrdí

Kým disponibilné príjmy sú zhruba rovnaké ako na konci roka 2019, reálna spotreba je vyššia o zhruba sedem percent. Výrazne sa teda roztvárajú nožnice medzi disponibilnými príjmami a spotrebou. Vo všeobecnosti platí, že v súčasnosti minieme takmer všetko, čo neposielame na splátky úverov a dôchodkové sporenie. „Ľudia si boli ochotní v prospech spotreby odkladať menej peňazí z ich príjmov, čím miera úspor na disponibilnom príjme domácností neustále klesala. Spotrebiteľský apetít vyústil až do situácie v 4. štvrťroku 2022, keď miera úspor padla až k dvom percentám. Inými slovami, domácnosti spotrebovali takmer všetky svoje príjmy,“ pokračuje Marenčák.

Video
Ide o peniaze: Inflácia kradne úspory aj dôchodcom. Pomôže im, ak by investovali aj oni? Odpovedá Martin Babocký z Babocky Investment Office. Premiéra 1. 12. 2022.

Úspory máme, ale menšie

Tieto dáta neukazujú, že Slováci nemajú žiadne úspory. NBS upozorňuje predovšetkým na to, že obyvatelia aktuálne nevytvárajú žiadne nové úspory. Peniaze naakumulované v minulosti, samozrejme, v banke ešte sú, hoci ich objem sa do určitej miery zmenšil.

To, že na Slovensku je dvojciferné tempo inflácie, sa teda prejavilo aj práve v tom, že úspor v bankách máme menej. Ku koncu marca bolo na bežných účtoch v bankách celkovo zhruba 49,5 miliardy eur. Ešte v októbri 2022 to bolo viac ako 51,7 miliardy eur. Peniaze na účtoch si začali klienti slovenských bánk hromadiť práve počas pandémie, keďže významnú časť spotreby odkladali. V marci 2020 bolo na bežných účtoch v bankách necelých štyridsať miliárd eur.

„Bez zníženia spotreby a daných splátkach istiny sa spotrebiteľské správanie zákonite muselo prejaviť v úbytku úspor. Úroveň vkladov je už niekoľko mesiacov pod dlhoročným trendom,“ hovorí Marenčák. Toto ale nie sú jediné peniaze, ktoré si občania nechávajú v zálohe, istý objem prostriedkov aj investujú. Len v slovenských správcovských spoločnostiach, ktoré spravujú podielové a investičné fondy, bolo ku koncu marca tohto roku 11,87 miliardy eur.

Ďalších zhruba dvanásť miliárd spravujú dôchodkové správcovské spoločnosti v druhom pilieri. V treťom pilieri sa okrem toho nachádzajú zhruba tri miliardy eur.

Zároveň ale platí, že úspory v druhom pilieri nie sú v pravom zmysle úspory, ktoré by sporitelia odkladali na úkor spotreby. Absolútnu väčšinu úspor v druhom pilieri tvoria povinné príspevky z príjmov sporiteľov, ktoré by v každom prípade odviedli štátu, ak by si na dôchodok nesporili. Z dát rezortu práce vyplýva, že k 31. decembru 2021 inštitút dobrovoľných príspevkov využilo len 4 605 sporiteľov, z celkového počtu 1 680 220 spo­riteľov to predstavuje len 0,27 percenta sporiteľov. Celkový objem dobrovoľných príspevkov dosiahol výšku iba približne 3 milióny eur, teda 0,31 percenta z celkového objemu povinných príspevkov.

O týchto úsporách teda NBS vo svojej analýze nehovorí a považuje ich za takzvane fixné. Do tejto kategórie patria aj splátky istiny úverov. Aj tieto prostriedky patria do usporených peňazí z toho pohľadu, že ich ľudia nenasmerujú do spotreby. Slováci teda v súčasnosti nie sú schopní vytvárať úspory z peňazí, ktoré im ostávajú po zaplatení týchto záväzkov. Túto zložku analytici považujú za takzvane flexibilnú zložku úspor a práve tvorba týchto úspor klesá k nule.

Šetrí sa mierne na energiách, drahšie úvery sa ešte prejavia

Inflácia sa teda na spotrebe plošne neprejavila a v konečnom dôsledku podporila hospodársky rast. „Súkromná spotreba bola hlavným zdrojom rastu ekonomiky v závere roka, a to aj napriek klesajúcemu reálnemu príjmu. Domácnosti sa vracali k vyššiemu využívaniu služieb hotelov, reštaurácií a rekreačných zariadení, ktoré boli výrazne obmedzené počas pandemického obdobia. Prvou zložkou spotreby, v ktorej sa prejavil efekt rastúcich cien, boli výdavky na potraviny, mierne sa šetrilo aj na energiách,“ upozornila NBS na jar v správe Ekonomický a menový vývoj.

Svoju rolu budú zohrávať aj drahšie úvery. Splátku úveru totiž netvorí len istina, ale aj úrok, ktorý sa pod vplyvom rastúcich úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky zvyšuje. Napríklad cena úverov na bývanie sa v porovnaní s historickými minimami na konci roku 2021 zvýšila v priemere zhruba štvornásobne. Kým v novembri 2021 bol priemerný úrok nového poskytnutého úveru 0,87 percenta, v marci 2023 to bolo už 3,63 percenta.

Stotisíc eur si dnes záujemca o bývanie požičia s mesačnou splátkou 456,33 eura. V čase, keď boli úvery mimoriadne lacné, bola mesačná splátka za rovnaký úver 315,70 eura. Platilo to za predpokladu, že splátkový kalendár je na tridsať rokov. Efekt drahších úverov sa bude ešte len postupne prejavovať. Mnohí klienti sa rozhodli využiť posledné ponuky extra lacných úverov a svoje úrokové sadzby fixovali na dlhšie obdobie niekoľkých rokov. Títo ľudia zatiaľ rast úrokových sadzieb necítia a vyššie výdavky pocítia až neskôr. Väčšina úverov sa bude refinancovať až po roku 2024. Môže sa teda stať, že spotreba bude v budúcich mesiacoch klesať.

© Autorské práva vyhradené

141 debata chyba
Viac na túto tému: #spotreba domácností #inflácia na Slovensku #úspory domácností