Nerealistická. Osem štátov vrátane Slovenska ostro napadlo emisnú normu Euro 7

Osem štátov Európskej únie sa postavilo proti zavedeniu emisnej normy Euro 7 pre automobily. Je medzi nimi aj Slovensko.

22.05.2023 19:44
debata (29)

Text, ktorý označil pripravovanú normu za nerealistickú, podpísali tieto krajiny: Česko, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko, Poľsko a Rumunsko a tiež Francúzsko a Taliansko. Je ich dostatok na to, aby v prípade hlasovania norma Euro 7 nebola schválená. Osem krajín sa obrátilo nielen na Brusel, ale aj na ďalšie členské štáty EÚ. Obávajú sa tiež, že by investície, potrebné pre zavedenie normy Euro 7, chýbali pri realizácii cieľov, ktoré rátajú s výrobou iba elektrických áut v roku 2035. Signatárom textu sa nepáči ani pripravované meranie emisií z bŕzd a pneumatík, ktoré má byť súčasťou „ekologizácie“ automobilizmu.

Výkonný viceprezident Zväzu automobilového priemyslu SR Pavol Prepiak. Čítajte viac Čo znamená zákaz spaľovákov, emisná norma Euro 7 a čínska konkurencia? Vysvetľuje zástupca automobiliek

Samotné automobilky považujú normu Euro 7 za príliš drahú a zbytočnú. Európska komisia chce, aby sprísnené emisné pravidlá platili už od júla 2025 pre osobné autá a dodávky. Autobusy a nákladiaky by mali dvojročný odklad.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #automobilky #Euro 7