Slovákov dusí inflácia stále viac. Vyše 40 percent z nich si siahlo na finančnú rezervu

Pre vysokú infláciu muselo siahnuť na svoju finančnú rezervu 43,7 percenta Slovákov. Vysokú mieru inflácie ako riziko pre svoje osobné financie zároveň vnímalo viac než osem z desiatich ľudí na Slovensku. Vyplýva to z online prieskumu investičnej platformy Portu.

20.05.2023 15:04
úspory, dôchodok, penzia, peňaženka, peniaze, Foto: ,
Ilustračné foto, úspory.
debata

Žiadne riziká pre infláciu nevidelo necelých päť percent Slovákov. Najviac ovplyvňujú osobné financie vysoký nárast cien, pomalý rast platov, rastúce úroky z úverov. Stratu zamestnania ako riziko uviedlo 23 percent opýtaných.

„V porovnaní s globálnou ekonomickou krízou v rokoch 2008 až 2009 je aktuálna situácia odlišná v tom, že ľudia v oveľa menšej miere vidia ako riziko možnú stratu zamestnania. V marci 2023 dosiahla miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku 5,61 percenta, v roku 2009 to bolo 10,33 percenta. Aj preto mohla slovenská ekonomika ťažiť z rastu domácej spotreby,“ priblížil analytik Portu Marek Malina.

Veľká Británia / V.B. / Big Ben / Čítajte viac Inflácia ich zrazila na kolená. Milióny Britov nezvládajú platiť účty, ničia ich nízke platy

Necelých 14 percent Slovákov sa v prieskume tiež vyjadrilo, že sa nemusí uskromňovať. Najväčšiu ochotu šetriť mali ľudia v prípade jedla v reštaurácii, ktoré označilo 48 percent ako jednu z oblastí, ktorú si odpúšťajú, aby sa vošli do rodinného rozpočtu. Nasledovali dovolenky, ktoré označilo 46 % Slovákov a nákupy novej výbavy do domácnosti.

Rast cien na Slovensku ale začal spomaľovať. Inflácia v apríli poklesla na hodnotu 13,8 percenta. Koncom roka by mali ceny stúpať ešte miernejšie a tento trend by mal pokračovať aj v roku 2024. „Najpomalšie by mali stúpať ceny potravín, tie dokonca môžu aj zlacnieť, tak ako sa to stalo v tomto mesiaci v Česku,“ povedal Malina.

bravčové mäso, mäso, potraviny Čítajte viac V číslach je optický klam. Inflácia spomalí aj preto, že ceny prudko rástli pred rokom
debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #úspory #inflácia na Slovensku