Musíme konať, odkazuje nový šéf rezortu financií. Sme na tom zle, Slovensko je nadmerne zadlžená krajina, tvrdí

Slovensko dnes už celkom jasne dopláca na to, že v minulosti rezignovalo na potrebné reformy a stav verejných financií tomu zodpovedá.

20.05.2023 10:00
Michal Horváth Foto:
Michal Horváth, minister financií.
debata (46)

Prvoradou úlohou úradníckej vlády premiéra Ľudovíta Ódora tak je naštartovať ozdravenie verejných financií. Tento cieľ si vytýčil aj Michal Horváth, nový minister financií. „Hlavná priorita je príprava plánu ozdravenia verejných financií, ktorý budeme prezentovať začiatkom septembra ešte pred voľbami. Zároveň prebieha tvorba programového vyhlásenia vlády, tam predstavíme ďalšie detaily,“ povedal pre denník Pravda nový minister, ktorý je na čele rezortu len niekoľko dní.

Video
Michal Horváth, minister financií vládneho kabinetu premiéra Ľudovíta Ódora. / Zdroj: TV Pravda

Stav verejných financií našiel vo veľmi nelichotivom stave, ktorý sa navyše bude ďalej zhoršovať. Aj nová vláda, ktorá sa sformuje po septembrových voľbách, jednoducho bude musieť konať. Ďalšie otáľanie si jednoducho krajina dovoliť nemôže. „Slovenské verejné financie sú v zlom stave z hľadiska udržateľnosti. Slovensko je aj nadmerne zadĺžená krajina, keď sa pozrieme do budúcnosti, ten vývoj vôbec nie je dobrý, veci sú nastavené tak, že ak sa nezmení politika štátu tak nás čaká séria vysokých deficitov a neskôr na dlhšom horizonte budú tieto deficity budú ešte zvyšovať v dôsledku starnutia obyvateľstva,“ poznamenal nový minister k stavu verejných financií.

Nová vláda je v špecifickej situácii. Má pred sebou len niekoľko mesiacov, veľa toho urobiť nemôže, navyše sa zdá, že nezíska dôveru parlamentu. Napriek tomu chce vláde po voľbách nechať na stole možnosti, ako verejné financie konsolidovať. Zatiaľ nie je jasné, aké opatrenia súčasťou tohto plánu budú.

Ľudovít Ódor odor Čítajte viac Bojoval za vyššie dôchodky, vstup do politiky mu núkali viacerí. Kto je Ľudovít Ódor, ktorý smeruje na čelo úradníckej vlády?

Je jasné, že ambíciou nového ministra je pripraviť opatrenia, ktoré budú zvyšovať príjmy aj škrtať výdavky. O detailoch ale zatiaľ nehovorí. „Nepredbiehal by som bude tam aj jedno aj druhé tak, ako to už komunikoval aj pán premiér. Budú to také ,legokocky‘, ktorých bude dosť, aby si politici potom po voľbách mohli vyskladať taký domček konsolidácie, aký sa im bude páčiť,“ hovorí.

Úradnícky kabinet teda nechce diktovať vláde, či má škrtať výdavky alebo zvyšovať príjmy. Opatrenia, ktoré prídu by ale mali byť nastavené tak, aby sa mohli uplatňovať už od januára 2024. „Budeme musieť pripraviť také opatrenia, ktoré aj skutočne zrealizovateľné tak, aby boli účinné od začiatku budúceho roka, to je dôležitý obmedzujúci faktor,“ hovorí Horváth.

Celý rozhovor bude na webe pravda.sk zverejnený už onedlho.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #konsolidácia verejných financií #minister financií #Michal Horváth