Zlodeji áut v USA prišli na to, ako ľahko ukradnúť vozidlo

Juhokórejské automobilky Hyundai Motor a Kia Corp sa dohodli, že zaplatia približne 200 miliónov amerických dolárov (185 miliónov eur), aby urovnali hromadnú žalobu týkajúcu sa nedostatočného zabezpečenia ich vozidiel proti krádežiam.

19.05.2023 15:50
Hyundai Palisade - 2023 Foto:
Hyundai Palisade - 2023
debata (4)

Očakáva sa, že z dohody budú mať prospech majitelia asi deviatich miliónov vozidiel. Urovnanie ešte musí schváliť súd. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Juhokórejské automobilky sa stali terčom hromadnej žaloby z dôvodu chýbajúcich imobilizérov v ich vozidlách. Tie sú štandardnou výbavou áut predávaných v USA aj EÚ. Hyundai a Kia sa napriek tomu rozhodli tieto zariadenia nenainštalovať v miliónoch vozidiel predávaných v USA. Zlodejom to umožňuje odcudziť vozidlo pomocou jednoduchého otvorenia stĺpika riadenia a použitím bežného nabíjacieho kábla UBS alebo podobného kovového predmetu na naštartovanie motora.

Richard Sulík, Čítajte viac Po zákaze spaľovákov sa Slovensko môže stať závislé od Číny, varuje Sulík

Spojené štáty čelia rastúcemu počtu krádeží po tom, ako sociálna sieť TikTok a ďalšie internetové aplikácie spopularizovali metódu nazvanú „Kia Challenge“, ktorá vysvetľuje postup, ako ukradnúť autá bez tlačidlového zapaľovania a imobilizačného zariadenia.

Žalobu na juhokórejské automobilky podala v USA skupina generálnych prokurátorov z 23 štátov. Spoločnosti vo februári oznámili, že ponúknu aktualizáciu softvéru pre 8,3 milióna vozidiel registrovaných v USA s cieľom ochrániť zákazníkov pred krádežami.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Hyundai #krádeže áut