Najmocnejšie krajiny sveta tvrdo udrú na Rusko. Nové sankcie vyhladujú vojnovú mašinériu

Lídri krajín skupiny G7 sa v piatok na summite v japonskej Hirošime dohodli na nových sankciách. Tie podľa nich "vyhladujú" ruskú vojnovú mašinériu, ktorá nebude mať prístup k technológiám, službám a priemyselným produktom G7. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

19.05.2023 11:13 , aktualizované: 12:13
Japonsko summit G7 Foto:
Zľava v smere hodinových ručičiek americký prezident Joe Biden, nemecký kancelár Olaf Scholz, britský premiér Rishi Sunak, predsedníčka eurokomisie Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel, talianska premiérka Giorgia Meloniová, kanadský premiér Justin Trudeau, francúzsky prezident Emmanuel Macron a japonský premiér Fumio Kišida počas stretnutia na summite hláv štátov a vlád skupiny G7 v japonskom meste Hirošima 19. mája 2023.
debata (240)

Nové sankčné opatrenia budú zahŕňať obmedzenia na vývoz položiek, ktoré sú pre Rusko dôležité na bojisku. Okrem toho sa tiež zameriavajú na právnické osoby obvinené z prepravovania materiálu určeného pre Rusko na vojenský front.

Sudán Británia nepokoje boje RAF evakuácia odlet Čítajte viac Na ruské lietadlá tvrdo dopadli západné sankcie. Aerolinky zatajujú poruchy, chýbajú im náhradné diely

"Rozšírime naše opatrenia, aby sme zaistili, že vývoz všetkých položiek kritických pre ruskú agresiu… bude obmedzený naprieč všetkým našimi jurisdikciami,“ uvádzajú krajiny G7 v spoločnom vyhlásení.

„Vyhladujeme Rusko od technológií, priemyselného vybavenia a služieb G7, ktoré podporujú jeho vojnovú mašinériu,“ dodali skupina siedmich najsilnejších ekonomík a Európska únia. Súčasťou G7 sú Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Spojené štáty a Taliansko.

Prijatie sankcií oznámili pred začiatkom summitu aj Spojené štáty a Británia, ktorá zakáže dovoz ruských diamantov, hliníka, medi a niklu. Obmedzenie obchodu s ruskými diamantmi s cieľom obmedziť schopnosť Moskvy financovať vojnu voči Ukrajine ohlásila aj Európska únia.

Video
Zbrane, zbrane, sankcie. Zelenskyj v Berlíne a Paríži

Aj skupina G7 sa vo svojom vyhlásení zaviazala, že obmedzí obchod a používanie diamantov, ktoré boli „vyťažené, spracované alebo vyprodukované v Rusku“.

Jedným z najväčších kupcov ruských diamant je Belgicko, ktoré je členom EÚ, ale aj Spojené arabské Emiráty či India. Indický premiér Naréndra Módí sa počas víkendu taktiež pripojí k účastníkom summitu v Hirošime, upozorňuje AFP.

Hlavnou témou trojdňového stretnutia (19. – 21. mája) v Hirošime je vojna na Ukrajine. Lídri G7 majú na summite diskutovať okrem toho aj o mocenských ambíciách Číny v indicko-tichomorskom regióne, situácii vo svetovom hospodárstve a o ochrane klímy.

240 debata chyba
Viac na túto tému: #summit G7 #vojna na Ukrajine #sankcie voči Rusku