Z predaja diamantov Rusko inkasuje obrovské peniaze. Chcú im skresať zisky

Skupina siedmich popredných ekonomík sveta G7 chce obmedziť vývoz surových diamantov z Ruska. Opatrenie by bolo ďalšou reakciou na ruskú agresiu voči Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvolala na diplomatické zdroje.

18.05.2023 15:28
Putin vlajka ruská Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (24)

Podľa zdrojov z prostredia G7 sa na samite bude hľadať cesta, ako efektívnymi a koordinovanými krokmi znížiť miliardové príjmy Ruska z predaja komodity. Konkrétne sa má zabezpečiť, aby v prípade ruských diamantov, s ktorými sa obchoduje cez krajiny ako India a Spojené arabské emiráty, bol ich pôvod rozpoznateľný aj po následnom predaji.

Tanker Čítajte viac Najväčší štát z Južnej Ameriky sa stal jednotkou v dovoze ruskej nafty

Obchod s diamantmi je v Rusku dôležitým odvetvím hospodárstva a významným zdrojom príjmov štátneho rozpočtu. Ruská štátna spoločnosť Alrosa, najväčší svetový producent diamantov, v roku 2021 podľa vlastných údajov dosiahla zisk vo výške približne štyri miliardy eur. Údaje za nasledujúce obdobie nie sú dostupné.

Európska únia zatiaľ obchod s ruskými diamantmi neobmedzila. Jedným z dôvodov bol doteraz odpor Belgicka. Flámske prístavné mesto Antverpy sa totiž už od 16. storočia považuje sa svetové centrum obchodu s diamantmi. Sankcie na spoločnosť Alrosa už uvalili Spojené štáty, Kanada a Veľká Británia.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #diamanty #G7