Poslanci reagujú na zákaz spaľovacích motorov: Sme proti, Slovensko regulácie odmieta

Vláda bude musieť hlasovať proti každému návrhu predloženému na úrovni Európskej únie (EÚ), ktorý smeruje k znevýhodňovaniu či predražovaniu využívania spaľovacích motorov alebo k ich úplnému zákazu.

18.05.2023 12:34
auto, autá, emisie, doprava, zápcha Foto:
auto, autá, emisie, doprava, zápcha.
debata (8)

Zaväzuje ju k tomu uznesenie Národnej rady SR k zákazu spaľovacích motorov na úrovni Európskej únie od roku 2035, ktoré vo štvrtok schválili poslanci. Do parlamentu ho predložila strana Sloboda a Solidarita (SaS). Uznesenie podporilo 127 zo 145 prítomných poslancov.

Uznesenie taktiež vládu zaväzuje k tomu, aby viedla aktívne rokovania a hľadala podporu proti zákazu spaľovacích motorov u partnerských členských štátov Európskej únie a aby presadzovala princíp technologickej neutrality, vrátane zohľadnenia prínosov syntetických či obnoviteľných palív. Okrem toho by mala pripomínať, že skutočný vplyv na globálne otepľovanie a zmena klímy závisí od celkových emisií vozidla počas jeho životného cyklu, nielen emisií produkovaných počas jeho používania.

Predseda SaS Richard Sulík Čítajte viac Na akom aute jazdí Sulík a kúpil by si niekedy elektromobil?

„Slovenská republika podporuje zachovanie technologickej neutrality tak, aby istý druh osobnej a nákladnej prepravy z hľadiska pohonu nebol nadraďovaný nad iný bez jednoznačného primeraného a legitímneho dôvodu, akým je najmä zachovanie zdravej klímy," uvádza sa ďalej v uznesení. Zároveň je podľa neho Slovensko proti všetkým iniciatívam a reguláciám na úrovni Európskej únie smerujúcim k znevýhodňovaniu či predražovaniu využívania spaľovacích motorov alebo k ich úplnému zákazu.

Ako v odôvodnení k uzneseniu uvádzajú liberáli, je nutné chrániť životné prostredie, avšak pri akomkoľvek nástroji je potrebné vždy primerané nastavenie, aby bol splnený vyšší cieľ bez neprimeraných negatívnych následkov. Úplný zákaz predaja áut so spaľovacím motorom by podľa nich mohol viesť k nižšej mobilite, a to najmä z dôvodu ceny elektromobilov. Otázna je podľa nich aj výroba samotnej elektrickej energie v potrebnom objeme, či jej distribúcia.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #spaľovacie motory