Poľovníci vracajú úder Pročkovi, vo veľkom protestujú pred parlamentom

Poľovníci protestujú pred Národnou radou SR proti poslaneckému návrhu novely zákona o poľovníctve, a to vzhľadom na neochotu komunikácie a netransparentnú prípravu a možné negatívne následky pre občanov SR.

18.05.2023 11:35
poľovníci, skupina poľovníkov, poľovník Foto:
Ilustračné foto.
debata (16)

Slovenská poľovnícka komora dnes organizuje protest v priľahlom parku pred budovou Národnej rady SR proti podľa zverejneného stanoviska likvidačnému poslaneckému návrhu novely zákona o poľovníctve od poslancov OĽaNO Martina Fecka, Jozefa Pročka a Karola Kučeru.

Video
Poľovníci protestovali pred NR SR proti návrhu zákona o poľovníctve / Zdroj: TV Pravda

Slovenskí poľovníci protestujú proti novele preto, že je podľa nich neodborne a netransparentne pripravená. Jeden z predkladateľov v druhom čítaní podľa komory uviedol, že k predloženiu tohto návrhu ich viedli vyslovene politické pohnútky, čím zmietol zo stola vôľu 153-tisíc signatárov petície za zachovanie organizovaného poľovníctva na Slovensku.

Jozef Pročko Čítajte viac Pročko bojuje za poľovníkov: Chceme, aby nepoľovali len oligarchovia

„Novela rozbíja organizované poľovníctvo po viac ako 100 rokoch, poľovníctvo nebude jednotne riadené ani kontrolované, likviduje princíp verejnej občianskej kontroly, likviduje princíp presadzovania odbornosti a celoživotného vzdelávania poľovníkov, ruší princíp poľovníckej samosprávy a likviduje jednotný systém prípravy, realizácie, evidencie a kontroly skúšok z poľovníctva," upozorňuje poľovnícka komora.

Predkladatelia novely chcú vrátiť systém poľovníctva pred rok 2009 a zrušiť povinné členstvo v Slovenskej poľovníckej komore. Podľa Jozefa Pročka chcú podporiť poľovníctvo a urobiť transparentnú jednoznačnú organizáciu, ktorá bude zastrešovať aj „ľudových poľovníkov“. Tento zákon má podľa predkladateľov pomôcť hospodárom, ktorí prichádzajú o svoje majetky a investície a poľovníkom, aby naozaj poľovali a túto zver lovili.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #poľovnícvto