Zamestnanci veľkej fabriky na východe sú v neistote. Odchádza významný investor

Popradská fabrika mení majiteľa, dôvodom môžu byť prísnejšie európske normy. Novým majiteľom je turecký investor.

16.05.2023 20:13
Výroba žena Foto:
Fabrika na východnom Slovensku mení majiteľa.
debata (76)

Na východnom Slovensku sa chystajú zásadné zmeny vo veľkej fabrike. Spoločnosť Whirlpool v Poprade končí, závod mení majiteľa. Na Slovensku je teda v neistote 1 100 pracovných miest. Okrem Slovenska sa Whirlpool, teda americký kapitál, sťahuje aj z Poľska a Talianska. Tiež opúšťa Blízky východ a africký trh.

Televízia Markíza informovala, že za odchodom Whirlpoolu z Európy môžu byť prísne ekologické štandardy na spotrebiče.

Zatiaľ nie je jasné, čo sa s pracovnými miestami v Poprade stane. Fabriku totiž prevezme turecká spoločnosť Arçelik. O tom, že Whirlpool obmedzuje podnikanie v Európe spoločnosť informovala už v januári, keď turecká spoločnosť potvrdila, že európske aktíva tejto americkej spoločnosti preberie.

Spoločnosť Whirlpool uzavrela dohodu s firmou Ardutch B.V, ktorú vlastní práve Arçelik. Súčasťou dohody je vznik nového európskeho holdingu. Ardutch B.V, v ňom bude mať podiel vo výške 75 percent, 25 percent si nechá Whirlpool.

Boris Kollár Čítajte viac Vznikla protiprírodná koalícia? Parlament schválil kontroverzné stavebné zákony

Arçelik zaplatil za aktíva spoločnosti Whirlpool, ktorých súčasťou je aj popradská fabrika, celkovo 20 miliónov eur. Arçelik v čase uzavretia dohody s Whirlpoolom zamestnával 45-tisíc zamestnancov, pôsobil v 53 krajinách a po svete mal 30 výrobných závodov v deviatich krajinách. Pod túto spoločnosť patrí napríklad značka Beko.

Spoločnosť Whirlpool špekulácie o prísnej regulácii odmieta. „Tvrdenie alebo špekulácie, že dôvodom odchodu z Európy sú čoraz prísnejšie európske environmentálne normy týkajúce sa výroby spotrebičov, sú nepravdivé a zavádzajúce,“ reagoval výrobca bielej techniky. Dodal, že aktivity spoločnosti Whirlpool v regióne EMEA a na celom svete boli vždy v súlade s princípmi udržateľnosti a inovácií a všetky jej aktivity a výrobky boli a sú v súlade s najprísnejšími pravidlami a predpismi.

O zmenách, ktoré sa v spoločnosti chystajú vedia aj odborári. „Pre nás, pre odbory a zamestnancov, je dôležité to, že nový potenciálny majiteľ si nás berie so záväzkami. V tomto roku sme vyjednali aj novú kolektívnu zmluvu, uzavreli sme ju na tri roky,“ povedal predseda Základnej organizácie Odborového zväzu KOVO v závode pod Tatrami Tomáš Hurajt pre agentúru SITA.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #Poprad #fabrika #Whirlpool