Expo v Dubaji po Žilinkovi preverí aj NKÚ. Sulíkova obhajoba vyvolala vlnu reakcií

Oslavy v Dubaji za peniaze daňových poplatníkov? Kauza výstavy Expo v Dubaji sa exministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi vracia ako bumerang. Po tom, čo jeho nástupca v kresle ministra Karel Hirman prezradil denníku Pravda, že existujú podozrenia z nehospodárne naloženým miliónom eur, prípad opäť ožil.

17.05.2023 05:00
sulik Foto: ,
Šéf strany SaS Richard Sulík.
debata (84)

Olej do ohňa prilial aj predseda Smeru Robert Fico, ktorý zverejnil krátke video ukazujúce oslavujúceho Sulíka s nemeckým celebritným párom Geissovcov. „Máme ťažkú úlohu, musíme vypiť tento bar,“ hovoril na videu Sulík. Aj tieto zábery aj Hirmanove upozornenia vyvolávajú otázky papalášizmu a či slovenskí politici na čele so Sulíkom neoslavovali za štátne peniaze.

VIDEO: Fico ukázal video so Sulíkovým opiášom v Dubaji.

Video

Pochybnosti za milión eur na účtoch a faktúrach Sulík nekontroloval. Tvrdí, že to nie je jeho práca. „Minister hospodárstva nie je na to, aby kontroloval faktúry alebo účtoval faktúry. To je smiešne. Bol som tam na to, aby sme tam vytvorili prostredie na stovky obchodných rokovaní,“ povedal v utorok.

Posledný deň výstavy sa o desiatej večer zavreli v slovenskom pavilóne brány, ostali iba hostesky a začala zábava. „Po 182-dňoch tvrdej makačky som všetkých pozval na drink,“ bránil sa Sulík. Čo na párty z posledného dňa robili Geissovci? Sulík povedal, že išli náhodou okolo. Na oslave bola aj poslankyňa SaS Janka Bittó Cigániková či predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Na margo alkoholu povedal, že do Dubaja je ťažké vyviezť a doviezť alkohol, tak zvyšné zásoby jednoducho vypili. Čo sa začalo ako nevinná zábava, môže skončiť veľkým škandálom.

sulik Čítajte viac Čo sa dialo v Expo Dubaj za čias Sulíka? Hirman teraz odkrýva veľké nezrovnalosti

Prípad už preverujú úrady

Prípad už totiž preveruje Generálna prokuratúra aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Vyzvali ho na to poslanci parlamentu. Za návrh hlasovalo 144 zo 145 prítomných poslancov, vrátane SaS.

„Bez ohľadu na dnešné rozhodnutie parlamentu, NKÚ už od záveru minulého roka pripravuje kontrolnú akciu zameranú na účasť Slovenska na Svetovej výstave Expo v Dubaji a na to, aké benefity priniesla. Národná autorita pre externú kontrolu chce tiež preveriť zákonnosť a hospodárnosť vynaložených finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu.

Z predbežných analýz NKÚ vyplynulo, že existuje riziko či aktivity, ktoré sa realizovali v Dubaji boli rozpočtovo kryté a či kompetentné osoby dodržali všetky povinnosti,“ povedala pre denník Pravda hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

Obvinenie z nehospodárneho nakladania však Sulík odmieta. Pripomenul, že na Expo prebehlo 11 podnikateľských misií, 550 podnikateľských rokovaní, prezentovalo sa 175 firiem a slovenský pavilón navštívilo 500-tisíc ľudí. Celkový rozpočet na celú výstavu bol pritom osem miliónov eur.

Ako to však vyzerá so zverejnením samotných účtov súvisiacich s účasťou slovenskej delegácie na Expe? Dnes už bývalý minister hospodárstva Hirman povedal, že existujú nejasnosti okolo 54-tisícového účtu za reštauráciu či 180-tisícový faktúra za 8 apartmánov.

Hirman: Je to jeden veľký bordel

„Nie sú vysporiadané ubytovania v apartmánoch, ktoré tam malo ministerstvo hospodárstva prenajaté na služobné účely. Dokopy tam bolo 8 apartmánov. Z nich len tri máme vydokladované, že boli obsadzované pracovníkmi ministerstva hospodárstva. Zvyšné apartmány využívali osoby, ktoré neboli zamestnancami ministerstva hospodárstva na základe nám nedokladovaných skutočností,“ povedal Hirman. Dodal, že po Sulíkovom úradovaní je v dokladoch úplný „bordel“.

Sulík účty nekontroloval, Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu tiež dáva od toho ruky preč. Denník Pravda sa pýtal ministerstva hospodárstva na všetky pohľadávky a záväzky, ktoré eviduje. Na naše otázky do uzávierky neodpovedalo. Hirman však naznačil, že nevyrovnaný účet môže byť ešte vyšší, keďže každým dňom mu prichádzali na stôl nové nezrovnalosti.

Sulík, Dubaj, Expo Čítajte viac Fico zverejnil uniknuté video z Dubaja. Sulík kričí, že treba vypiť celý bar

Sulíka tvrdo kritizujú Demokrati aj Hlas

Sulíkova obhajoba spustila v utorok lavínu kritiky. Ku kauze sa vyjadril okrem Fica, Hirmana, Eduarda Hegera (Demokrati) aj Peter Pellegrini (Hlas). „Pozrite si to video: vidíme tam, ako Sulík víta poslankyňu Sasky Bitto-Cigánikovú a jeho osobných parťákov Geissovcov! Táto spoločnosť sa ako zaslúžila o náš národný stánok na Expo Dubaj? Zjavne ich Sulík zobral na záverečnú pitku, aby mu pomohli s alkoholom…,“ napísal Hirman o Sulíkovi.

Kritickými slovami nešetril ani ďalší člen Demokratov, exminister obrany Jaroslav Naď. Zatiaľ čo Heger v utorok niekoľkokrát zopakoval, že o kauze nevedel, Naď bol oveľa adresnejší. „Ak zmena hry má byť ožieranie sa v bare za štátne peniaze, tak ďakujem pekne, ale takúto zmenu Slovensko nepotrebuje,“ vyhlásil.

„Toto sú tí zodpovední liberáli, ktorí vraj nikdy nemali žiadne kauzy, no len keď sa dostali k válovu, v Dubaji mľaskali, že ich bolo počuť až na Slovensko,“ komentoval uniknuté video z oslavy Fico. „Kupovala som si vlastnú letenku, štát so mnou nemal žiadne náklady,“ bránila sa Bittó Cigániková, ktorá bola tiež na oslave. Svojho straníckeho šéfa sa zastáva. Podľa nej to bola trvdá polročná práca, ktorú jedna záverečná oslava nemôže prekryť. Predseda Parlamentu Kollár povedla, že tiež si návštevu platil sám.

Pellegrini hovorí, že treba to prešetriť. „Video len dokresľuje obraz toho, čo sa tam mohlo za celé mesiace diať. Pevne verím, že dôjde k prešetreniu týchto vecí,“ povedal. Nehnevá ho Ficovo zverejnené video, ale tie nezaplatené účty za apartmány a reštaurácie.

Tvrdo na Sulíka útočil aj Igor Matovič (OĽaNO). „Na Slovensku ľudia zarábajú a platia dane a oni to prepijú v Dubaji,“ kritizoval ho Matovič. Tvrdí, že Sulíkova partička narobila v Dubaji škody za viac ako milión eur a žúrovala za štátne peniaze. „Keď som pred rokom hovoril, že si Profi povalač protikorupčných vlád chodí robiť s vládnym špeciálom do Dubaja ožranecké žúrky a nielen ožranecké, ako vždy mi skoro nikto neveril. Až dnes, ako vždy sa opäť ukazuje, že som vravel len a len pravdu,“ vyhlásil Matovič.

Výlet Sulíkovej dcéry aj uniknuté doklady

Sulíka opäť dobehla kauza Expa v Dubaji. Dávnejšie si sypal popol na hlavu za to, že za štátne peniaze zobral do Dubaja svoju dcéru. Slovenskú delegáciu okrem toho sprevádzalo viacero iných medializovaných problémov. Po jej odchode do Dubaja sa na verejne dostupných webových stránkach objavili naskenované doklady našej výpravy. Každý človek s prístupom na internet si tak mohol pozrieť napríklad údaje z cestovného pasu samotného Sulíka či jeho dcéry Alexandry.

Richard Sulík, Čítajte viac Sulík: Nie som libertarián, ale neoliberál, Blaha to nepochopí. Zákaz spaľovákov je najväčší nezmysel

Zaujímavosťou je aj prototyp športového auta s pohonom na vodík zo Slovenska, ktorý bol na výstave prezentovaný Unikátny automobil v hodnote 400-tisíc eur, za ktorého technológiou stojí Technická univerzita v Košiciach, sa na Expe dostal do stredobodu pozornosti. Pôvodne sa predpokladalo, že sa prelomový koncept dostane do predaja do dvoch rokov a komisárka slovenskej expozície na Expo 2020 Miroslava Valovičová tvrdila, že o auto prejavilo záujem niekoľko domácich firiem. Napriek tomu od ukončenia výstavy v marci 2022 nebolo o projekte počuť.

Priestor na prezentáciu Slovenska

Expo je medzinárodná výstava, kde krajiny z celého sveta prezentujú svoju kultúru či technické novinky. Naposledy bola slávnostne otvorená v Dubaji začiatkom októbra 2021 a trvala do konca marca 2022. Presunutá bola v dôsledku pandémie z roku 2020 na rok 2021.Asi najviac sa do pamäti vrylo v slovenskom pavilóne športové auto s pohonom na vodík. Unikátny prototyp modrého športiaka vznikol v spolupráci Technickej univerzity v Košiciach a spoločnosti Matador Group. Ďalšou technickou zaujímavosťou bol vírnik Nisus, čo je moderný stroj kombinujúci rekreačné a profesionálne lietanie z dielne topoľčianskej firmy Jokertrike.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Karel Hirman #Expo v Dubaji