Po Žilinkovi preverujú Sulíkove oslavy z Dubaja aj kontrolóri. Budeme konať, odkazujú

Šéf SaS Richard Sulík vyhlásil, že na Expo v Dubaji bolo doviezť alebo vyviezť alkohol prakticky nemožné. Zároveň priznal, že na záver výstavy usporiadal inkriminovanú oslavu, na ktorú upozornil Robert Fico (Smer).

16.05.2023 11:15 , aktualizované: 17:16
Karel Hirman a Richard Sulík. Foto:
Predseda SaS Richard Sulík a exminister hospodárstva Karel Hirman.
debata (407)

Je dobré, že Fico upozornil na Dubaj, nechal sa počuť šéf strany SaS Richard Sulík v reakcii na video, ktoré v pondelok zverejnil jeden z opozičných lídrov.

Šéf strany Smer Robert Fico v pondelok zverejnil sľubovaný dôkaz proti Sulíkovi v súvislosti s výstavou Expo v Dubaji. „Liberáli v Dubaji mľaskali, že ich bolo počuť až na Slovensko,“ povedal Fico.

VIDEO: Fico ukázal video so Sulíkovým opiášom v Dubaji.

Video

Sulík vo svojej reakcii priznal, že na konci Expa usporiadal oslavu, na ktorú pozval všetkých, ktorí sa v Dubaji podieľali na prezentácii Slovenska. Priznal však jeden problém, ktorým bol podľa neho s dovozom slovenského alkoholu. Ten totiž nemal byť zapísaný v dovozových zoznamoch. Preto ho bolo podľa šéfa Sasky lepšie vypiť, naznačil na utorkovej tlačovke.

VIDEO: Sulík o Dubaji: Áno, po 182 dňoch tvrdej makačky sme sa zabavili.

Video

„Expo plní dôležité úlohy pre slovenské hospodárstvo," zhrnul šéf liberálov. Ako zdôraznil, v rámci výstavy sa uskutočnilo 11 podnikateľských misií, 550 podnikateľských rokovaní, prezentovalo sa 175 firiem a slovenský pavilón navštívilo 500-tisíc ľudí. Celkový rozpočet na úrovni približne 8 mil. eur bol pritom podľa neho dodržaný. „Minister hospodárstva nie je na to, aby kontroloval faktúry, ja som tam bol na to, aby sme vytvorili podmienky na obchodné rokovania," odkázal kritikom Sulík.

„Priznávam, zabavili sme sa, všetkých som pozval na drink,“ povedal šéf liberálov s tým, že nepovažuje jednu oslavu za 182 dňoch za relevantný problém.

VIDEO: Fico: Bola to žúrka pre saskárov a kamarátov

Video

Na krátkom video, ktoré šéf strany Smer zverejnil, je okrem samotného predsedu Sasky vidieť aj poslankyňu Janu Bittó Cigánikovú či manželov Geissovcov. Líder liberálov na videu prítomným hovorí, že "máme dosť ťažkú úlohu. Dnes treba vypiť bar“.

sulik Čítajte viac Čo sa dialo v Expo Dubaj za čias Sulíka? Hirman teraz odkrýva veľké nezrovnalosti

Na problémy spojené s pobytom Sulíka v Dubaji upozornil už skôr exminister hospodárstva Karel Hirman (Demokrati).

Exminister rovnako zareagoval aj na aktuálne zverejnené informácie. V statuse na sociálnej sieti Facebook Hirman napísal, že Sulíkova reakcia na kauzu ho „naozaj rozosmiala“.

„Pozrite si to video: vidíme tam, ako Sulík víta poslankyňu Sasky Bitto-Cigánikovú a jeho osobných parťákov Geissovcov! Táto "spoločnosť“ sa ako zaslúžila o náš národný stánok na Expo Dubaj? Zjavne ich Sulík zobral na záverečnú pitku, aby mu „pomohli“ s alkoholom, ako sám zdôvodňoval svoju výzvu „zobrať bar útokom“ zachytenú na videu," napísal Hirman.

Na kauzu reagoval aj expremiér a dnes už parlamentný poslanec Eduard Heger (Demokrati). Ten vyhlásil, že o tom, čo sa v Dubaji dialo nevedel. „Ako premiér som bol pozvaný na otvorenie a odvtedy som tam nebol,“ uzavrel.

VIDEO: Naď: Ak zmena hry má byť ožieranie sa v bare za štátne, tak takúto zmenu Slovensko nepotrebuje.

Video

Bývalý minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) na margo zverejneného videa vyhlásil, že ho takéto správanie považuje za nezlučiteľné s antikorupčnými postojmi vlády, v ktorej zasadal. „Ak zmeny hry má byť ožieranie sa v bare za štátne peniaze, tak ďakujem pekne, ale takúto zmenu Slovensko nepotrebuje,“ zdôraznil Naď.

Na zverejnené informácie medzičasom zareagovali aj poslanci. Tí schválili procedurálny návrh, podľa ktorého má Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR bezodkladne vykonať kontrolu hospodárnosti nakladania s finančnými prostriedkami SR na svetovej výstave Expo Dubaj.

„Bez ohľadu na dnešné rozhodnutie parlamentu, NKÚ už od záveru minulého roka pripravuje kontrolnú akciu zameraná na účasť Slovenska na Svetovej výstave EXPO v Dubaji a na to, aké benefity priniesla. Národná autorita pre externú kontrolu chce tiež preveriť zákonnosť a hospodárnosť vynaložených finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu," uviedol pre denník Pravda úrad.

Návrh pôvodne predložil poslanec Igor Matovič (OĽANO), podľa ktorého v tomto prípade existuje podozrenie z plytvania prostriedkov a nevydokladovania výdavkov.

© Autorské práva vyhradené

407 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Dubaj #Geissenovci