Trvalý pracovný pomer? Neberieme, nemáme peniaze. Firmy zmenili nábor nových ľudí

Firmy v Spojenom kráľovstve čoraz častejšie prijímajú len krátkodobých pracovníkov na dobu určitú a zmrazili nábor stálych zamestnancov pre neistú situáciu v ekonomike. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

13.05.2023 14:08
muž, práca, kariéra, zúfalstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa najnovšieho prieskumu poradenskej spoločnosti KPMG a konfederácie pre nábor a zamestnanosť (REC) klesol nábor stálych zamestnancov v apríli najprudšie za viac ako dva roky. Firmy zároveň zaznamenali najrýchlejší nárast počtu dočasných zamestnancov od septembra 2022.

Počet voľných pracovných miest síce ďalej stúpa, ale ich rast stráca tempo. Firmy v Spojenom kráľovstve prerušili nábor stálych zamestnancov, aby sa vyrovnali s rastúcimi nákladmi a slabými vyhliadkami ekonomiky.

Veronika Remišová Čítajte viac Dôchodcovia u Remišovej narazili. Tablety nedostane 70-tisíc seniorov, čo sa stalo?

„Tieto údaje ukazujú, ako neisto sa práve teraz cítia mnohí zamestnávatelia,“ povedal generálny riaditeľ REC Neil Carberry.

Dobrou správou podľa neho je, že firmy stále potrebujú zamestnancov, ako ukazuje rastúci počet voľných pracovných miest, ale chcú sa poistiť a uprednostňujú krátkodobé zmluvy.

Nástupné mzdy v apríli ďalej rástli, keďže zamestnávatelia kompenzovali novým pracovníkom vyššie životné náklady, ukázal prieskum medzi 400 náborovými spoločnosťami.

Prieskum odhalil, že strojárstvo a účtovníctvo mali najvyšší dopyt po stálych pozíciách, zatiaľ čo ošetrovateľstvo a starostlivosť, ako aj sektor pohostinstva boli na čele rebríčka dočasných voľných miest.

Maloobchod bol jediným sektorom, ktorý zaznamenal nižší dopyt po krátkodobých aj trvalých pracovných miestach.

Ponuka práce v apríli vzrástla druhý mesiac po sebe po tom, ako v predchádzajúcich dvoch rokoch neustále klesala. Väčšina uchádzačov o zamestnanie si však hľadá trvalé miesto. Niektorí sa snažia tiež zmeniť prácu v snahe získať lepší plat počas tzv. krízy životných nákladov.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #firmy #mzda #plat #zamestnanci